Dr Stošić: Oktobarsko sunce je lepo ali i opasno

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. oktobar 2019. – Drastične promene temperature tokom dana u prvoj polovini oktobra posebno pogađaju hronične plućne bolesnike sa opstruktivnim bolestima, nisu pošteđeni ni oni sa hipertenzijom, odnosno kardiovaskularni bolesnici, a dr Stefan Stošić, lekar opšte prakse u bujanovačkom Domu zdravlja, svima njima sugeriše da se strogo pridržavaju terapije.

Ekstremne temperaturne promene, sa razlikom od preko 15 stepeni u odnosu na jutro dobar deo dana i noć, ne pogoduju ni zdravim osobama, izazivaju nervozu, napetost i nesanicu, dok je kod hroničnih bolesnika situacija razumljivo još složenija.

„Najviše su pogođeni hronični pacijenti sa opstruktivnim bolestima pluća, a ništa manje pogoršanje osećaju i osobe koje boluju od visokog krvnog pritiska i srčani bolesnici. Moguće su česte epizode ubrzanog srčanog ritma, pad ili skok pritiska, dakle varijacije u oba pravca. Nema drugog leka osim strogog pridržavanja propisane terapije i strpljenja“, kaže dr Stošić za Bujanovačke.

Po njegovim rečima, visoke temperature uzrokuju i pojavu virusnih stomačnih infekcija, koje ne štede ni mlađe ni starije kategorije stanovništva.

„Broj pacijenata je već povećan za 30-40 odsto u odnosu na neki standard za ovo doba godine, a tek se očekuje da krenu respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva“, najavljuje dr Stošić.

S obzirom da su u Dom zdravlja stigle prve doze vakcina protiv gripa, on je  apelovao na sugrađane starije od 60 godina, a naročito hronične bolesnike, da se vakcinišu i tako spreče dodatne komplikacije svog zdravstvenog stanja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *