Idro Seferi o dijalogu: Za normalizaciju odnosa potreban je međunarodni fond od više milijardi

BUJANOVAC, BEOGRAD, 15. oktobar 2019. (foto prinskrin) – Novinar i publicista Idro Seferi, višegodišnji dopisnik kosovskih i albanskih medija iz Beograda, rekao je da sve što je dogovoreno „trebalo bi da bude obuhvaćeno jednim sporazumom, jer ne mogu Srbi i Albanci da prave 10 sporazuma, već jedan“.

-Taj sporazum bi podrazumevao da će se od tog trenutka, narednih 10 godina raditi na procesu normalizacije. Morao bi se napraviti fond za normalizaciju, od više milijardi donacija i novca iz inostranstva – naveo je Seferi gostujući u Fonetovoj emisiji Kvaka 23.

Potrebno je i „jedno međunarodno telo sa zadatkom da nadzire implementaciju normalizacije“, dodao je Seferi.

Na Balkanu je najveći gubitnik bio uvek onaj koji je napuštao pregovore, a da je u prošlosti to uvek bila Srbija – rekao je Seferi.

Dolaskom Aljbina Kurtija na vlast na Kosovu, pregovori Beograda i Prištine više neće biti isti. Dodao je i da je u prošlosti najveći gubitnik ispadao onaj ko bi napuštao pregovore, a da je to uvek bila Srbija, prenose Južne vesti.

Seferi, koji je prošle nedelje poklonio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću srpsko-albanski rečnik uz napomenu da to čini kako bi se bolje razumeli, o Kurtijevoj najavi da će preispitati sve sporazume iz Brisela, napominje da se ne može krenuti od nule, iako su u protekle dve godine interpretacije uništile dijalog, kao i incidenti, vikend ratovi i tenzije.

Zašto misli da će Srbija zamoliti Rusiju i Kinu za prijem Kosova u UN, kao i o ostalim aspektima pregovora i srpsko-albanskih odnosa, možete pogledati u Fonetovoj emisiji Kvaka 23 koju vodi Danica Vučenić.




One thought on “Idro Seferi o dijalogu: Za normalizaciju odnosa potreban je međunarodni fond od više milijardi

  1. Bogoljub Tomic

    Gospodin Seferi je vrlo blizu istine.
    „fond od vise milijardi donacija i novca iz inostranstva“je vec ozbiljan argument za obe strane da konacno dodje do.dogovora. Ako medjunarodna zajednica ponudi tako nesto ubedljivo,nema sanse da ne uspe.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *