Saznaj i razaznaj: Medijsko opismenjavanje Bujanovčana (Foto)

program ne podučava ljude tome koje medije treba da koriste, već kako da delotvorno i kritički pristupaju informacijama

BUJANOVAC, 15. oktobar 2019. – Prva u nizu radionica medijske pismenosti programa “Saznaj i razaznaj”, kojeg sprovodi organizacija IREX uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, održana je u ponedeljak u Američkom kutku u Bujanovcu.

Vodili su je lokalni treneri, Milena Stanković i Berat Idrizi, a polaznici su bili Bujanovčani razne starosne, obrazovne i socijalne strukture.

Prema rečima organizatora, program „Saznaj i razaznaj” obučava građane modernim veštinama medijske i informacione pismenosti, omogućava im da identifikuju manipulaciju, razlikuju dezinformacije od činjenica i da na odgovoran način dele sadržaj.

Tatjana Ljubić, menadžerka programa kaže za Bujanovačke napominje da je važno istaći da „program ne podučava ljude tome koje medije treba da koriste, već kako da delotvorno i kritički pristupaju informacijama, kako da razumemo naše medijske navike i prepoznamo kako i zašto emotivno reagujemo na naslove, slike i druge sadržaje u medijima“. 

-Saznaj i razaznaj projekat ne govori ljudima šta da konzumiraju, ne fokusiramo se na izvore informacija. Umesto toga, fokusiramo se na veštine- kako razaznati informacije, bez obzira na njihov izvor. Količina informacija kojoj smo danas izloženi je mnogo veća nego u pred-digitalno vreme, kaže Ljubićeva.

Ona podseća da informacijama pristupamo kroz brojne kanale, kao što su telefoni, tradicionalni mediji, bilbordi, posteri, znakovi na majicama, itd.

-Ovo samo po sebi zahteva usvajanje novog niza veština kako bismo mogli da odaberemo koja je informacija dobra. Zbog toga su veštine kritičke konzumacije medija ključne za razvijanje” rekla je Tatjana Ljubić, menadžerka programa kojeg sprovodi organizacija IREX.

O sledećim radionicama „Saznaj i razaznaj“ koje će se održati u Američkom kutku u Bujanovcu, možete da se informišete u Američkom kutku, koji se nalazi u Domu kulture, i preko Bujanovačkih.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *