Stiglo 1.250 doza, evo ko bi trebalo obavezno da se vakciniše

Piše: N. Stevanović

Vakcine i u seoskim ambulantama: dr Mustafa

Bujanovac, 16. oktobar 2019. U bujanovačkom Domu zdravlja u utorak je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a preporuka lekara je da se od gripa zaštite hronični bolesnici, naročito oni stariji od 65 godina.

-U Dom zdravlja je dopremljeno 1250 doza četvorovalentne vakcine „vaksi grip“ i optimalan broj je već distribuiran po seoskim ambulantama i zdravstvenim stanicama, potvrdila je za Bujanovačke dr Aferdita Mustafa, koordinator za imunizaciju u Domu zdravlja Bujanovac.

Preporuka dr Adnana Salihija, načelnika Odeljenja za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, je da se od gripa zaštite hronični bolesnici – osobe sa kardiovaskularnim i oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, oni sa bubrežnom insuficijencijom, kao i malignim oboljenjima.

-Pacijenti treba da se jave svom izabranom lekaru i dobiće nalog za vakcinu. Vakcinacija se sprovodi u centralnoj ustanovi u Bujanovcu, ali i po ambulantama i stanicama, gde za to postoje uslovi”, kaže dr Salihi.

Sada je najbolje vreme za vakcinaciju: dr Salihi

Po njegovim rečima, najbolji period za vakcinaciju je upravo sada, inače će vakcina biti dostupna sve do marta meseca.

-Potrebno je dve nedelje od kad se primi vakcina da se stvori zaštita. Upravo je sada najbolji trenutak za zaštitu od gripa i preporučujem svim građanima, koji spadaju u pobrojane kategorije, da se vakcinišu, ističe on.

Broj doza kojima raspolaže Dom zdravlja, dodao je, dovoljan je za imunizaciju svih potencilano ugroženih, a ukoliko se ukaže potreba biće nabavljeno još.

Osim hroničnih bolesnika pravo na besplatnu vakcinu imaju i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, kao što su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *