Kadri Veseli: SAD protiv razmene teritorija

Bujanovac, Priština 17. oktobar 2019. Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i doskorašnji predsednik parlamenta u Prištini Kadri Veseli kaže da se SAD  ne zalažu za razmenu teritorija kao rešenje dijaloga između Kosova i Srbije.

Nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore između Kosova i Srbije Ričardom Grenelom, Veseli je u sredu rekao da je Grenel ponovio stav SAD da će podržati bilo kakav sporazum koji bi postigli Kosovo i Srbija, prenosi prištinska Koha.

“Mi smo sebi naneli štetu manipulacijama da se SAD  zalažu za razmenu teritorija. SAD ne podržavaju nijednu opciju od početka do kraja, već onu oko koje bi se obe strane složile. Sve što dolazi iz Amerike je pozitivno. Amerika je najznačajniji investitor u mir i stabilnost i vidi Kosovo kao deo svog projekta stabilnosti na Balkanu. Kosovo mora proći kroz taj proces. Makedonija je okončala proces sa Grčkom, Albanija sa Grčkom, Kosovo sa Makedonijom, jer smo u fazi u kojoj je namera sprečiti  ruski uticaj, a najveći uticaj Rusije može doći iz Srbije. Grenel je spomenuo rokove, na šta su američki zvaničnici oduvek insistirali”, kaže Veseli.

Po njegovim rečima, razmena teritorija se nikada ne može dogoditi, jer se  “Kosovo mora očuvati kao teritorijalna, ali i institucionalna celina“.

Grenel je, kaže on, preneo poruku da dijalog treba da bude nastavljen što pre i da je postizanje sporazuma dobra stvar za Kosovo.

Prema preliminarnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, Veselijeva stranka je tek treća po snazi sa  oko 21 odsto osvojenih glasova i posle 11 godina na vlasti prelazi u opoziciju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *