Hapšenje zbog utaje i „pranja“ milijardu dinara

Bujanovac, 22. oktobar 2019. (foto ilustracija) – U Vranju, Subotici, Beogradu, Dobanovcima i Pančevu uhapšeno je 11 osoba osumnjičenih za utaju 542 miliona dinara poreza i pranje novca u iznosu od više od 441 miliona dinara, saopštila je u ponedeljak Poreska uprava.

Oni se terete da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra 2019. godine neosnovano iskazivali iznose za povraćaj poreza i poreski kredit.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića, kao i određeni iznos deviza. Roba je privremeno oduzeta i prebačena u magacine Poreske uprave, a vredna je oko 103 miliona dinara.

Osumnjičeni su, navodi se u saopštenju, iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su zatim nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se dodaje, u poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali tzv. fantom i peračkim preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su neosnovano dobili povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.

Neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost, u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, osumnjičeni su iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su uhapšeni u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbedonosno – informativne agencije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Novog Sada.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *