Srbi i Albanci zajedno brane reke

Bujanovac, Štrpce, 22. oktobar 2019. (foto BBC, Radoica Mrđinac) – U opštini Štrpce na jugu Kosova i Metohije već pet godina traje borba za reke, o čemu su Bujanovačke već pisale – sa jedne strane stoje investitori koji, uz dozvole nadležnih, nekoliko godina pokušavaju da izgrade hidroelektrane, a sa druge udruženi meštani – Srbi i Albanci – koji žele da sačuvaju prirodu, uspomene, ali i sopstvenu budućnost na ovim prostorima.

 U selu Donja Bitinja Srbi i Albanci zajedno protestuju protiv izgradnje hidroelektrane i traže obustavu radova koji su oštetili korito reke Lepenac, pretvarajući je, kako kažu, u deponiju i otvorenu kanalizaciju.

Kako je došlo do udruživanja Srba i Albanaca u etnički podeljenom Kosovu, kako izgleda njihova borba i dokle su spremni da idu, istraživala je ekipa BBC na srpskom, koja je posetila  opštinu Štrpce i razgovarala sa meštanima okupljenim oko zajedničkog cilja.

“Mi i Albanci zajedno protestujemo. Odlaskom vode u cevi gubimo sve, voda nam je život. To su naše komšije sa kojima smo živeli oduvek, ne samo sada. Kako oni krenu sa radovima mi se tako okupimo, od 100 do 500 ljudi”, kaže za BBC meštanin Marko Zdravković.

Tako udruženi, građani već nekoliko godina sprečavaju završetak izgradnje postrojenja.

“Radovi su počeli negde 2015. godine, a mi tada nismo ni znali o čemu se radi. Čuli smo da će ovo područje da se ulepša,  srediće rečno korito da bude u kamenu, da će da se razvija turizam. Mi smo tada bili radosni”, priča Idris Arifi iz Donje Bitinje.                                                                                                       

Radost nije dugo trajala, jer se ubrzo otkrio pravi plan – izgradnja hidroelektrane, što je značilo da će reka Lepenac sa svojim pritokama zavšiti u cevima.

“Tada smo počeli da se organizujemo, da smetamo. I Srbi i Albanci, jednostavno smo se tako dogovorili”, kaže Arifi.

Za izgradnju hidroelektrana dozvolu je izdala lokalna samouprava, ali početkom godine Opština prekida radove zbog zamućivanja vode i ugrožavanja vodosnabdevanja, da bi u julu resorni ministar doneo konačnu odluku da se radovi nastavljaju, javlja BBC.

Međutim, nastavio se i otpor, tako što meštani odbijaju da dozvole radove na njihovim privatnim imanjima, pa je na poslednjim protestima reagovala I policija, a bilo je i povređenih.

“Doveli su specijalce ROSU, kao da je rat. Nek mi ponude milijardu evra ja ovu lepotu ne dajem. Oni rade za svoj interes, za svoj džep, a pati narod. Znamo da će ponovo da dovedu policiju, ali mi ne dajemo, nek nas streljaju”, kaže Muhamed Tahiri, kroz čije imanje treba da prođu cevi.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *