Bujanovački srednjoškolci na Danu otvorenih vrata Višeg suda u Vranju

Bujanovac, Vranje, 24. oktobar 2019. Kako bi se neposredno upoznali sa radom suda i pravima i obavezama građana u ostvarivanju sudske zaštite učenici bujanovačkih srednjih škola “Sveti Sava” i “Sezai Suroi” prisustvovaće u petak  Danu otvorenih vrata Višeg suda u Vranju.

Na manifestaciji, koju Viši sud organizuje treću godinu zaredom povodom Evropskog dana civilne pravde, predstaviće se i Osnovni sud u Bujanovcu.

Biće  predstavljeno pravosuđe Pčinjskog okruga, te će se, pored Višeg  i Osnovnog suda u Vranju, otvoriti vrata i Osnovnog suda u Surdulici, sa sudskim jedinicama u Bosilegradu i Vladičinom Hanu, Prekršajnog suda u Preševu i Prekršajnog suda u Vranju, sa odeljenjima u Bujanovcu i Surdulici.

Građani će moći neposredno da se upoznaju sa organizacijom, načinom rada i funkcionisanjem sudova sa područja Pčinjskog okruga, kao i sa pravima građana u ostvarivanju sudske zaštite – navodi se u saopštenju Višeg suda u Vranju.

Manifestaciji će prisustvovati učenici i studenti sa područja Pčinjskog okruga sa profesorima.

– Za prisutne će biti organizovana simulacija suđenja iz krivične materije i to za krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz čl. 297 Krivičnog zakonika, u sticaju sa krivičnim delom nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi iz čl. 296 Krivičnog zakonika.

U ulozi sudije, tužioca, branioca okrivljenih i svedoka naći će se sudijski pomoćnici i pripravnici sudova sa područja Pčinjskog okruga – navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Višeg suda Dragana Ilić Marković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *