Igor Zlatković, advokat: Miša Vacić je u Bujanovcu počinio 4 krivična dela za koja je predviđen zatvor

Zlatković: Reč je o lideru političke stranke koji je ove navode izneo na javnom skupu, što su preneli brojni mediji. Vacić, dakle, svoje stavove nije iznosio u privatnom društvu (Foto Bujanovačke: Osnivačka skupština Srpske desnice)

Bujanovac, 25. oktobar 2019.Svojim izjavama u Bujanovcu, prilikom osnivanja odbora Srpske desnice, predsednik te stranke Miša Vacić počinio je nekoliko krivičnih dela zbog kojih je tužilaštvo dužno da preduzme krivično gonjenje, kaže za Bujanovačke vranjski advokat Igor Zlatković.

Reč je o lideru političke stranke koji je ove navode izneo na javnom skupu, što su preneli brojni mediji. Vacić, dakle, svoje stavove nije iznosio u privatnom društvu i zato je dužnost tužilaštva, u konkretnom slučaju Osnovnog u Vranju koje ima odeljenje u Bujanovcu, da reaguje, kaže Zlatković.

Kako su Bujanovačke objavile ranije u petak, bujanovačko Odeljenje Osnovnog tužilaštva u Vranju dalo je nalog policiji u Bujanovcu (koja je deo PU Vranje) da ispita okolnosti i sadržaj izjava Miše Vacića, lidera Srpske desnice, prilikom osnivanja odbora te stranke u ovom gradu.

Prema njegovim rečima, Vacić je počinio 3 krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, i jedno po predlogu oštećenog.

Prvo krivično delo je, objašnjava advokat, “Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317, stav 1 iz Krivičnog zakonika R. Srbije (KZ).

“Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji. Kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”, piše u ovom članu KZ, a zaprećena kazna je od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Zlatković ukazuje i na krivično delo “Povreda ravnopravnosti” iz člana 128, stav 1, za koje je zaprećena kazna do 3 godina zatvora:

“Ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, rase ili veroispovesti ili zbog odsustva te pripadnosti ili zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubeđenja, pola, invaliditeta, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, socijalnog porekla, imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva, drugome uskrati ili ograniči prava čoveka i građanina utvrđena Ustavom, zakonima ili drugim propisima ili opštim aktima ili potvrđenim međunarodnim ugovorima ili mu na osnovu ove razlike daje povlastice ili pogodnosti, kazniće se zatvorom do tri godine”, piše u ovom članu KZ.

Treće krivično delo, naglašava Zlatković, koje se Vaciću može staviti na teret je “Povreda slobode kretanja i nastanjivanja” iz člana 133, stav 1, koje za posledicu ima novčanu ili kaznu do jedne godine zatvora:

“Ko protivpravno uskrati ili ograniči građaninu Srbije slobodu kretanja ili nastanjivanja na teritoriji Srbije, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”, izričit je ovaj član KZ.

Zlatković skreće pažnju i na član 152, stav 1 KZ “Sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja”, što je delo koje se goni po predlogu oštećenog, a zaprećena kazna je novčana ili do 2 godine zatvora.

Na portalu Bujanovačke pročitajte i reakcije na Vacićev istup Šaipa Kamberija, Nenada Mitrovića, Saše Arsića i Nenada Tasića, kao i Škeljzena Ademija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *