Uvoz robe iz Srbije na Kosovo sa 450 pao na 5 miliona evra

Bujanovac, Priština 27. oktobar 2019. – Prema podacima kosovske carine uvoz robe iz Srbije na Kosovo, nakon uvođenja takse od sto odsto na srpske proizvode, opao je sa 450 miliona evra na 5 miliona, prenosi KosovoOnline.

Carina Kosova objavila je zaključak o tome koliko je smanjen uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine za period od jedanaest meseci od kada su uvedene takse od sto odsto na proizvode iz ove dve države.

Podaci Carine Kosova pokazuju da je u poređenju sa prošlom godinom, kada je Kosovo iz Srbije uvezlo robu u visini od 450 miliona evra, tokom ove godine uvezeno robe od svega 5 miliona.

„Ako uzmemo za primer prethodnu godinu, iz Srbije smo uvezli 450 miliona evra robe. Dok je nakon uvođenja takse vrednost uvoza iz Srbije pala na pet miliona evra“, rekao je Adriatik Staviljeci za RTV Dukađini.

Sa druge strane, izvoz proizvoda u Srbiju takođe je smanjen. Prema podacima kosovske carine, nakon uvođenja takse, Kosovo je izvezlo u Srbiju proizvoda čija je vrednost oko dva miliona evra mesečno.

„Kosovo nije imalo većeg izvoza u Srbiju. U Srbiju smo za jednu godinu izvezli oko 25-30 miliona evra. Ali taksa je imala uticaja na smanjenje izvoza u Srbiju“, rekao je Staviljeci.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *