Nemački ambasador u Bujanovcu: Država i Albanci da obnove razgovore o Planu od 7 tačaka, ali nezavisno od Briselskog dijaloga

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. oktobar 2019. Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib poručio je u ponedeljak u Bujanovcu, nakon sastanka sa predsednikom Koordinacionog tela (KT) za jug Srbije Zoranom Stankovićem, da državni organi Srbije i politički predstavnici Albanaca treba da nastave razgovore o Planu od 7 tačaka.

„Razgovarali smo o tome da je neophodno da se obnove razgovori o Planu od 7 tačaka i to u konstruktivnom duhu, kao i da je potreban napredak u tom pravcu. Raduje nas što se postigao sporazum o uvođenju udžbenika na albanskom jeziku i nadam se da će u tom duhu biti nastavljene aktivnosti“, rekao je Šib.

Nemački ambasador je razgovore o pomenutom dokumentu, u kojem su pobrojani zahtevi Albanaca poput ekonomskog razvoja, potpune integracije u državne institucije, službene upotrebe jezika, pisma i nacionalnih simbola i priznavanja diploma, nazvao „dijalogom na lokalnom nivou, koji treba odvojeno posmatrati od dijaloga Beograda i Prištine“.

Inače, ovaj plan je usvojila Vlada Srbije i razgovori su, uz podršku međunarodne zajednice počeli 2013. godine, ali su ubrzo i prekinuti, uz međusobne optužbe dve strane u pogledu odgovornosti za prekid.

“Kao da postoji namera i želja da se razgovori nastave, ali samo na rečima. Na kraju je ispalo da je država prekinula razgovore, a ne lokalni Albanci, koji su se zapravo povukli iz razgovora. Sada očekujemo i tražimo od njih da krenemo u realizaciju, jer sve dok se ne reši ono što je dogovoreno sa Albancima u tih 7 tačaka dotad ćemo imati probleme na lokalu”, rekao je predsednik KT-a Zoran Stanković.

On je naglasio da se sve aktivnosti sprovode uz prisustvo međunarodne zajednice.

“Zato što će međunarodna zajednica biti ta strana koja će potvrditi o čemu se razgovaralo i kakve odluke su donete. Treba reći da se na dnevnom nivou rešavaju postojeći zahtevi i problemi lokalnih samouprava u Bujanovcu, Preševu i Medveđi”, istakao je Stanković.

Predsednik KT-a je ambasadoru Šibu predložio da, kako je rekao, jedna grupa nemačkih privrednika dođe na ove prostore kako bi razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava o eventualnim investicijama, dodavši da su se složili sa ambasadorom da je zapošljavanje, odnosno ekonomska situacija, jedan od najvećih problema ovde.

“Njegova ekselencija će obavestiti nemačko-srpsku privrednu komoru o ovoj inicijativi i o tome će se razgovarati u narednom periodu”, rekao je Stanković.

Na sastanku je ocenjeno da su politička situacija i međunacionalni  odnosi stabilni.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *