Beogradska firma uzima u zakup pogon GMP u Kleniku, poziv radnicima da se vrate na posao

Piše: N. Stevanović, Foto: Štrajk u Kleniku

Zakup već dogovoren: Ristić

Bujanovac, 29. oktobar 2019. – Radnici pogona „Gumoplastike“ u Kleniku imaće priliku da se vrate na posao nakon godinu dana, jer je beogradska firma “Kopek tekstil 22” zainteresovana da uzme u zakup ovaj deo nekadašnjeg bujanovačkog giganta koji je od marta ponovo u stečaju.

Da se pojavio privrednik zainteresovan da preuzme pogon za proizvodnju obuće potvrdio je Bujanovačkim bivši sindikalni vođa u „Gumoplastici“ Slavoljub Ristić.

-Ova beogradska firma, koja se bavi proizvodnjom obuće i tekstila, i stečajni upravnik „Gumoplastike“ su praktično dogovorili zakup. Potencijalni investitor čeka samo da se uveri u zainteresovanost radnika za povratak na posao, a toga ne manjka. Već od subote  kreću individualni razgovori sa nekadašnjim radnicima, ali i svima drugima koji bi želeli da rade, kaže Ristić.

PROFIL FIRME KOPEK TEKSTIL 22: Prema podacima APR, firma je osnovana aprila ove godine sa osnivačkim ulogom od 100 dinara, a vlasnik 100 odsto kapitala je Kostadin Perović. Firma je zvanično regostrovana za proizvodnju radne odeće u Nemanjinoj ulici u Beogradu

Prema njegovim rečima, plan je da se na početku uposli oko 40 radnika i već sredinom novembra pokrene jedna linija za proizvodnju obuće namenjene za rusko tržište.

-Po informacijama kojima raspolažem, investitor je spreman da uloži pozamašna sredstva u sanaciju i rekonstrukciju pogona i dotrajalih mašina, što ukazuje na ozbiljne namere. Naredne nedelje kreće sređivanje i čišćenje, a ubrzo potom, ako sve bude kako treba, i pokretanje proizvodnje, kaže on.

Po sili zakona, dodao je Ristić, ugovor o zakupu će biti potpisan na 6 meseci posle čega će se produžavati.

-Ova firma je zainteresovana i za kupovinu pogona, ali o tome odlučuje država, otkriva Ristić.

Loše poslovanje „Gumoplastike“, kašnjenje u isplati zarada, zatim štrajkovi i protesti radnika trajali su sa prekidima od 2015. do novembra 2018. kada je svih 60 radnika napustilo pogon u Kleniku.

Četiri meseca kasnije, u martu ove godine, u preduzeću je ponovo proglašen stečaj.

Prve razgovore sa zainteresovanim radnicima potencijalni poslodavac obaviće u subotu (2. novembar) od 16 do 20 časova u Domu kulture u Kleniku.     




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *