Jug Srbije i Evropska unija: Isti izazovi na zajedničkom putu

„Po ukidanju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru biti rešavan i problem zapošljavanja Albanaca u državnim institucijama“

Bujanovac, 29. oktobar 2019. – Na konferenciji „Jug Srbije i Evropska unija –Izazovi na putu“, koju je organizovao Odbor za ljudska prava iz Preševa, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković rekao je da će po ukidanju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru biti rešavan i problem zapošljavanja Albanaca u državnim institucijama, apelujući da se tome pristupi na transparentan način i bez partijskog zapošljavanja.

Prema rečima Ragmija Mustafe, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), i jednog od panelista, pored Stankovića, nemačkog ambasadora Tomasa Šiba i šefa Kancelarije OEBS-a u Bujanovcu Đakoma Bosisia, „Albanci traže da Preševska dolina bude deo dijaloga Beograda i Prištine, zato što Srbija nije učinila ništa na implementaciji dosadašnjih dogovora sa Albancima u Preševskoj dolini”.

Mustafa je ukazao na  probleme u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju, naglasivši da Albanci neće pristati na promenu svog simbola – zastave Albanije.

Za ambasadora Šiba važna je primena poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, posebno u oblasti pravosuđa i slobode medija.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *