Tači,Kurti ali i najmoćnija Albanka imaju srpske pasoše

Dačić u Njujorku pokazao državljanstvo Vlore Čitaku (Foto printskrin)

BUJANOVAC, PRIŠTINA; BEOGRAD, 2. novembar 2019. (foto ilustracija) – Pošto je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u Njujorku, pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, obelodanio da ambasadorka Kosova u SAD Vlora Čitaku ima srpsko državljanstvo koga se nije odrekla, Blic prenosi da pasoš Srbije imaju i Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji i Vjosa Osmani.

Pored Čitaku, koju mediji titulišu kao „najmoćniju Albanku“, otpust od srpskog državljanstva nisu tražili ni glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsednik Hašim Tači, te predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, prenosi portal Kosovo-online.

Blic navodi da nije uspeo da dođe do podataka vezanih za odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, „ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična“.

Koji je razlog što se albanski političari nisu odjavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list Blic.

Izvor Blica iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

„Srbi na Kosovu vade pasoš u Koordinacionoj upravi za KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, izvadi srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *