Stejt department: U Siriji i Iraku poginulo oko 70 građana Kosova

Bujanovac, Priština, 4. novembar 2019. (foto ilustracija: ISIS/profimedia) – U godišnjem izveštaju o borbi protiv terorizma u 2018. godini Stejt department ocenio je da je Srbija ojačala napore u borbi protiv terorizma, nastavila saradnju sa međunarodnim partnerima kao i da je članica globalne Koalicije za borbu protiv Islamske države, piše Tanjug.

U delu posvećenom Kosovu, Stejt department podseća da je više od 400 muškaraca, žena i dece sa Kosova putovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružili Islamskoj državi, kao i da je oko 70 tih građana izgubilo život, prenosi Kosovo-online.

Oko 130 građana sa Kosova se vratilo na Kosovo, dok je oko 200 njih ostalo u zoni konflikta, navodi se u izveštaju.

„Bezbednost i politička situacija na severu Kosova nastavljali su da ograničavaju sposobnost vlade da sprovodi izvršnu vlast u tom regionu, iako je vlada uspešno integrisala srpske sudije, tužioce i zaposlene u kosovske pravosudne institucije u oktobru 2017, proširujući pravosudnu vlast i pristup građana pravosudnim organima“, ocenjuje se u izveštaju Stejt deprtmenta.

Dodaje se „da na Kosovu nije bilo izveštaja o terorističkim incidenatima 2018. godine“.

Vlada u Prištini nastavila je da, kako ocenjuje Stejt department, tokom 2018. demonstrira političku volju da se bori protiv terorističkih pretnji, izmenama zakona i jačanjem bezbednosti na granicama, uz značajnu podršku SAD.

U efikasnom rukovođenju slučajevima terorizma vlasti u Prištini tokom 2018. ometalo je ograničeno iskustvo i resursi, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *