Episkop Pahomije: Vučić pokrovitelj obeležavanja 950 godina Prohora Pčinjskog

U organizaciji jubileja i Nikola Selaković i Vladan Vukosavljević

Bujanovac, Vranje, 5. novembar 2019. (Foto Eparhija Vranjska) – Sledeće godine biće obeleženo 950 godina od osnivanja i 700 godina od obnove Manastira Prohor Pčinjski, a pokrovitelj obeležavanja jubileja biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Episkop vranjski Pahomije se na sednici Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja “posebno zahvalio predsedniku Vučiću što je prihvatio da bude pokrovitelj”, navodi se na sajtu Eparhije Vranjske.

Organizacioni odbor, na čelu sa Episkopom Pahomijem, i članovima poput Nikole Selakovića, generalnog sekretar predsednika Srbije i Vladana Vukosavljevića, ministra kulture, usvojio je na sednici odžanoj 2. novembra program obeležavanja jubileja.

Programom je predviđeno  održavanje Međunarodnog naučnog simpozijuma Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu od 11. do 13. juna 2020. godine u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog; potom svečano obeležavanje jubilarne godišnjice i svečana akademija koja će se održati u Manastiru Prohor Pčinjski 13. septembra 2020. godine.

Od januara do novembra 2020. godine održavaće se izložbe, biće štampane i prezentovane monografije i časopisi, kao i snimanje dokumentarnog i igranog filma o Prohoru Pčinjskom, uz susrete omladine iz dijaspore i organizovanje letnjih škola u manastiru.

Episkop je podsetio da manastir ima svoj duhovni i istorijski kontinuitet od XI veka (1070. godine), kada ga je podigao vizantijski car Roman IV Diogen, preko obnove za vreme Svetog kralja Milutina u XIV veku, pa sve do njegove značajne uloge u periodu oslobađanja ovih krajeva Stare Srbije krajem IXX i početkom XX veka, do današnjih dana.

Selaković je poručio da će država Srbije aktivno učestvovati u obeležavanju ovih jubileja manastira, ukazavši na spremnost države da pomogne u svim segmentima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *