Istraživanje: Na jugu Srbije ljudi najviše para troše na alkohol i duvan (Uporedna tabela)

Bujanovac, Beograd, 4. novembar 2019. (foto ilustracija) – Građani juga i istoka Srbije, u poređenju sa ostalim regionima obuhvaćenim istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), troše najviše novca na duvan i cigarete.

Prema ovom istraživanju (vidi tabelu), 6 % kućnog budžeta na jugu i istoku odlazi na ovu robu, dok je u Vojvodini taj procenat 4,7, a u Beogradu 3,5, a u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 5,6 procenata. 

Psiholog Jelisaveta Todorović, objašnjava da je to logična posledica jer su alkohol i duvan za ljude najjeftinije utešno sredstvo, prenose Južne vesti.

– Brojna istraživanja pokazuju da gde god je velika nezaposlenost tu je i veća upotreba i zloupotreba alkohola i duvana. Oni su za ljude najjeftinije utešno sredstvo – objašnjava Todorovićeva, profesorka psihologije sa niškog Filozofskog fakulteta.

Prema njenim rečima, siromaštvo, nezaposlenost i stres direktno su povezani sa alkoholom i cigaretama.

Osim toga, na jugu i istoku najmanji je procenat zaposlenih, a najveći onih bez posla, ovde se najmanje gradi, i najmanje ulaže u obrazovanje – samo 0,8 odsto kućnog budžeta, ali i u restorane i hotele – 2,8 procenata.

U istraživanju Zavoda za 2018. godinu Srbija je podeljena na 5 statističkih regiona – Vojvodinu, Beograd, Šumadiju i zapadnu Srbiju, kao i južnu i istočnu Srbiju. I dok su slični po broju stanovnika, u ovim regionima se vide i razlike u načinu života i troškovima.

Prema pisanju Južnih vesti, na jugu i istoku najmanje je onih koji su zaposleni – 44 %, dok je u Vojvodini 47, na zapadu 48, a u Beogradskom regionu 50 %. Samim tim, i nezaposlenost je na regionu juga i istoka najveća u zemlji – 16,2 %.

Kada je reč o tome ko na šta najviše troši, u svim delovima Srbije najveći deo kućnog budžeta odlazi na hranu – oko 33 % i troškove stanovanja – oko 16 %.

Potrošnja po regionima (foto RSZ printskrin)

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *