Moguće je: Srpska i albanska škola pod istim krovom

Bujanovac, Obilić, 6. novembar 2019. (foto i video Kosovo-online) – Učenici i nastavnici OŠ „Dositej Obradović“ iz Crkvene Vodice kod Obilića 5. novembra su svečano obeležili dan škole, koju pored 54 srpskih đaka u prepodnevnoj smeni, pohađa i blizu 60 albanskih đaka, piše Kosovo-online.

Škola u Crkvenoj Vodici kod Oblića jedna je od malobrojnih na Kosovu u kojoj se pod istim krovom odvija nastava za srpske i albanske đake. Na srpskom se nastava odvija pre podne i po planu i programu Ministarstva prosvete i obrazovanja Republike Srbije.

Po kosovskom sistemu škola se zove „Fazlji Grajčevci“, a za albanske đake nastava kreće od 12:30 sati. Ovde tako stoje stvari još od 1999. godine i to uspešno traje punih 20 godina, potvrđuju za Kosovo Onlajn u školi u Crkvenoj Vodici.

 -Nemamo nikakvih problema sa njima. Ne znam stvarno ni za jedan najmanji problem što se tiče same škole. Što se tiče kolega srpske nacionalnosti i albanske nacionalnosti i to sve tako uspeva zato što se mi u školi ne bavimo politikom. Da smo se bavili politikom sigurno da bismo imali probleme i da bi ova priča već odavno imala kraj, kaže Igor Maksimović, direktor škole „Dositej Obradović iz Crkvene Vodice.

Svih 54 učenika srpske nacionalnosti bilo je uključeno u program obeležavanja dana škole. Nastavnici i učitelji nisu izostavili nikoga. A deca su se potrudila da i roditeljima i gostima pokažu šta su sve uz pomoć nastavnika pripremila.

„Bilo je super, glumili smo, pevali, roditelji i gosti su nas gledali, bilo je lepo“, još uvek pod utiscima priča Emilija Stolić, učenica šestog razreda.

Emilijina starija imenjakinja iz osmog razreda kaže da do sada nije bilo nikakvog problema sa albanskim učenicima i da ponekada razmene po koju reč. Komunikacija se odvija na engleskom jeziku, pojašnjava Emilija Nedeljković.  

„Problemi se ne javljaju u školi pošto se mi i ne viđamo mnogo. Na igralištu se družimo, pričamo na engleskom i tako. Ponekad oni znaju da dobace nešto, dobacimo i mi, ali uglavnom se družimo“, kaže Emilija.

Nastava se za srpske đake odvija od prvog do osmog razreda. A u školi se, kako naglašava direktor, trude da ispune sve novine u nastavi. Iako u skromnim uslovima, počeli su sa primenom digitalnih dnevnika i uvođenjem digitalne nastave. U zgradi sa Albancima dele sve, od učionica do direktorske kancelarije.

„Zbornica je isto zajednička i apsolutno sve zajednički koristimo i niko nikoga ne pita da li je Vlada Republike Srbije uložila i renovirala nešto oko škole ili  je njihova opština Obilić nešto uradila. Uglavnom ova opština Obilić ovde nema sluha ni za njih Albance, a ne za nas Srbe“, naglasio je Maksimović.

Školi je preko potrebna fiskulturna sala, ali direktor Maksimović kaže da je to veliki projekat te da ne veruje da će za tako nešto školi biti odobrena sredstva. Prioritet je da se popravi ograda i naglašava da je Privremeni Organ za Opštinu Obilić, izmešten u Plemetini, do sada imao sluha za sve potrebe ove škole.

„Poslednje što je urađeno u školi je izgradnja spoljašnje fasade i pregradnog zida za novu kancelariju, koja će služiti i Srbima i Albancima“, ističe zamenik privremenog organa za Opštinu Obilić Momčilo Stević.   

Škola u Crkvenoj Vodici je do 1999. godine funkcionisala kao istureno odeljenje matične škole „19. novembar“  u albanskom selu Ade. Zbog rata je izmeštena i radi kao multietnička. Pored srpske dece iz Crkvene Vodice ovde uče i deca iz obližnjeg multietničkog sela Janjina Voda.

U Crkvenoj Vodici ima više od 100 srpskih domaćinstava i ona su većinska u odnosu na albanska, uprkos tome što se jedan broj meštana odselio.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *