Pretnje smrću novinarki Novosti iz Vranja

Bujanovac, Vranje, 6. novembar 2019.-Nakon što su “Večernje novosti” pisale o fotografijama obnažene učenice OŠ “Radoje Domanović” u Vranju, koje su se proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola, autorka teksta, novinarka Jelena Stojković dobila je pretnje smrću od žene koja se predstavila kao majka devojčice, prenose Južne vesti.

Novinarka ističe da ne postoji nijedan kodeks koji nije ispunjen prilikom objavljivanja teksta, kao i da je problem tretiran kao fenomen, a ne tabloidno.

O problemu se, kaže Stojkovićeva, priča mesecima u Vranju, a ona je čekala tek da uđe u sistem nadležnih institucija i da tada piše o njemu.

-Ne postoji etički, moralni i bilo kakav kodeks koji nije ispoštovan. Inicijala nema, štaviše i pogrešan razred je stavljen vrlo svesno da ne bismo etiketirali decu. Izabran je i izraz golišave fotografije, jer naziv neprikladne može da aludira na svašta. Ni u Tužilaštvu, ni u školi nisam pitala ko su deca jer me nije zanimalo. Mene je zanimao fenomen da osnovci dele fotografije. Ta devojčica je žrtva i ja sam smatrala da je moramo zaštititi – kaže novinarka za JV.

Prvi poziv usledio je, kaže, u utorak, oko 19 sati uveče, a žena koja se predstavila kao majka devojčice bila je vrlo agresivna.

-Onda je usledilo “ubiću te, ubiću tvoje dete sačekaću ga ispred vrtića, zvaću te cele noći”. Bilo je strašno, četiri poziva u roku od pet minuta. Dok sam došla do policije, za pola sata bilo je 40 poziva. Posle nekog vremena, pozivi su prestali. Meni su u policiji rekli da idem kući i da će poslati patrolu – priča novinarka Novosti.

Ona dodaje da veruje da će Tužilaštvo odraditi svoj posao kako ovakvi primeri ne bi davali vetar u leđa drugima. Kaže da nije uplašena, ali joj nije svejedno, naročito zato što je pokušavala da zaštiti nečije dete.

Posebno je naglasila podršku i saradnju kompetne redakcije Novosti i na uređivanju teksta pre njegove objave, ali i nakon što je primila preteće pozive.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da odgovorni za pretnje budu kažnjeni i traži od Tužilaštva da pokrene postupak zbog ugožavanja sigurnosti novinarke.

-Prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, propisana zatvorska kazna je od šest meseci do pet godina zatvora – kažu iz UNS-a.

Prema pisanju Novosti učenica u OŠ “Radoje Domanović” je fotografije na kojima je obnažena poslala svom dečku, koji je nakon raskida počeo da ih prosleđuje svojim drugovima iz škole. Sve to, dešavalo se tokom letnjeg raspusta, a informacija je do zaposlenih u školi došla početkom školske godine.

Kako je za Novosti rekao Nenad Stefanović, direktor škole, u oktobru je pokrenut disciplinski postupak protiv učenika koji je distribuirao fotografije, a posle toga je u školi zasedao Tim za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, i tada je zaključeno da se radi o trećem vidu nasilja, takozvanom sajber nasilju.

Slučaj je prijavljen Školskoj upravi u Leskovcu, vranjskom Centru za socijalni rad i Višem tužilaštvu.

Južnim vestima je iz Centra za socijalni rad potvrđeno da je stručni tim završio procenu potreba deteta i da je u toku planiranje aktivnosti sa ciljem pružanja podrške i celovite zaštite interesa devojčice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *