Đurić: Kurti nas vraća u 1999, on je vuk u jagnjećoj koži

Bujanovac, Beograd, 7. oktobar 2019. (Foto Kosovo-online)- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da lider Samoopredeljenja Aljbin Кurti okreće točak istorije unazad i živi u večitoj 1999. godini, u koju gura i ceo region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje velike Albanije i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji, maskiranom u intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti, prenosi Kosovo-online.

“Njegovo pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo je eufemizam za odbacivanje dijaloga, što je bez ikakvog ustezanja i priznao otvoreno odričući validnost i obavezujući karakter onome što je u dosadašnjem toku dijaloga usaglašeno.

Na taj način Кurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Кosovu i Metohiji čak i sa plaćenom taksom” rekao je Đurić, navedeno je u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM je u reagovanju na intervju koji je Kurti u sredu dao za N1 TV, rekao da je predsednik Samoopredeljenja Kurti, koji slovi za budućeg mandatara kosovske vlade, najbezočnijim lažima, Srbima uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju EU, “izmišljajući čak da se Srbi na Кosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen”.

Prema njegovim rečima Кurti je “glumio umiljato jagnje i velikog demokratu”, ali je svakome jasno da je on vuk u jagnjećoj koži i da, pored sve agresije koju je u dosadašnjoj političkoj praksi iskazao, u njemu bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva, od čega će čitav region nesumnjivo imati štetu.

“Кurtijev nastup bio je tirada političke nazadnosti, a odbijajući da shvati savremene prilike i odnos snaga u regionu i svetu on čitav zapadni Balkan teži da vrati u mračnu i konfliktima obeleženu prošlost” ocenio je Đurić.

Poručio je da će Beograd nastaviti da daje šansu dijalogu, ali i poručio da dijalog sa čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško da može dovesti do bilo kakvog produktivnog razgovora.

“I činjenica da se srpskoj javnosti Кurti bez ikakvog srama obratio govoreći ispod zastave Albanije, samo potvrđuje njegove velikoalbanske ambicije i apetite, i otvorena je pretnja svakom Srbinu na Кosovu i Metohiji ali i svakom civilizovanom i miroljubivom stanovniku ovih prostora.

Кurti mora da zna da Srbiju sa Кosova i Metohije neće moći da istisne šovinizmom i ekstremizmom, jer srpski narod je garant našeg institucionalnog prisustva i uticaja na terenu, kao što je i Srbija garant opstanka i postojanja Srba u našoj južnoj pokrajini” zaključio je Đurić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *