Policija: Očekuje se veliki priliv migranata

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Vranje, 8. novembar 2019. Tokom akcije „Preševo“, u kojoj su, pored srpskih, učestvovali i policajci iz 11 zemalja jugoistočne Evrope, za 10 dana uhvaćeno 79 migranata u ilegalnom prelasku granice, a podaci pokazuju da se priliv povećava u čitavom regionu.

U operaciji koja je trajala od 28. oktobra do 7. novembra uhapšeno je jedno lice zbog sumnje da je počinilo krivično delo krijumčarenje ljudi, rečeno je u četvrtak u Policijskoj upravi (PU) Vranje na predstavljanju rezultata akcije inicirane od ljubljanske organizacije DCAF, a sprovedene u saradnji sa MUP Srbije, u okviru programa granične bezbednosti.

„U poslednjih mesec dana broj migranata koji prelaze iz Turske u Grčku ide čak do 800 dnevno. Na grčkim ostrvima je preko 35.000 migranata, a vlada ove zemlje je prošle nedelje donela odluku da oko 20.000 njih preseli sa ostrva na kopno. Jedna od glavnih ruta je Turska – Grčka – Severna Makedonija – Srbija, odakle se račva prema BiH, Mađarskoj, pa čak i prema Rumuniji“, rekao je Anton Travner, direktor DCAF-a.

Po njegovim rečima, migracije su u velikom porastu u celom regionu, a samo na području Bihaća u BiH u ovom trenutku senalazi od 5.000 do 7.000 migranata.

U operaciji „Preševo“ učestvoval su 24 policajaca iz Albanije, Austrije, BiH, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske, uzpodršku 49 njihovih srpskih kolega i 4 medijatora.

Kontrole su vršene na osam putnih pravaca u zonama odgovornosti policijskih stanica Rujan i Prohor Pčinjski.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *