Kamberi na N1: Država da spreči fašizam Miše Vacića

Bujanovac, Beograd, 15. novembar 2019. (Foto N1) –Pretnje Miše Vacića unose nemir među stanovništvo opštine Bujanovac jer, iako se radi o političkom marginalcu, postoji strah da država, odnosno neko mnogo moćniji, stoji iza toga, a simptomatično je što Vacić sa takvom retorikom dolazi u opštine gde SNS nije na vlasti, ocenio je prvi čovek opštine Bujanovac ŠaipKamberi.

Čekamo da država pokrene postupak protiv takvog fašističkog govora, rekao je Kamberi gostujući na televiziji N1.

Ne radi se o političkom marginalcu, koji to jeste, već je strah šta ako se vlast ili deo vlasti krije iza toga i pokušava da ugrozi mir u Bujanovcu stvaranjem veštačkih incidenata unese razdor između Albanaca i Srba, rekao je on.

Zbog govora lidera Srpske desnice Miše Vacića, na osnivanju odbora ove stranke u Bujanovcu krajem oktobra, koji su prenele Bujanovačke, tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak, a Vacić je sa sličnom retorikom nastavio i u Šapcu.

Simptomatično je, kaže Kamberi, da Vacić sa takvim govorima dolazi u opštine gde SNS nije na vlasti, a Bujanovac je jedna od retkih opština gde je SNS u opoziciji.

Kako je rekao, ako je Bujanovac bio slučajan, nije slučajna druga ili treća opština koje je odabrao, a gde SNS nije na vlasti.

Naš početni strah da država stoji iza toga pokazuje da se neko mnogo moćniji od Miše Vacića krije iza njega, rekao je on i dodao da dolazak takvih opcija unosi strah među građane.

Kamberi je ocenio da su se pretnje i odnosile na političke opcije Srba u Bujanovcu koje nisu uz SNS.

One su na udaru jer nisu sa SNS, i namera je da se stvori atmosfera da se osude neke političke opcije da ne dobiju glasove Srba, rekao je Kamberi.

Ne mozemo zanemariti, dodao je, da je Bujanovac multietnička sredina i ako država ne preduzme ništa, ona je onda i saučesnik.

On je naveo da u Bujanovcu nisu zabeleženi multietnički tj međuetnički incidenti i odnosi među zajednicama su korektni, a strane se poštuju.

Po meni, to su fašističke izjave koje treba najoštrije osuditi, kazao je on, ponovivši da osuđuje svaki pokušaj unošenja nemira među stanovništvo opštine.

Kamberi je rekao da, iako je bilo najavljeno da će biti pokrenut postupak, tj. krivična prijava zbog ovih pretnji izrečenih u Bujanovcu, on do sada nije dobio informacije da li je to i urađeno ili su te najave bile samo pokušaj zataškavanja slučaja.

Nadamo se da će pravosuđe preduzeti prave mere, istakao je.

Kako je u sredu rečeno našem portalu u Odeljenju Osnovnog javnog tužilaštva u Bujanovcu, predistražni postupak je još u toku jer je zatražena dopuna policijskog izveštaja.

Tužilaštvo je zatražilo i saslušanje Miše Vacića, kako bi se i on izjasnio šta je mislio, kome je pretio i da li su te pretnje ozbiljne. Čekamo da ga Policijska uprava Beograda sasluša i dostavi nam izveštaj, rekao je Bujanovačkim rukovodilac odeljenja OJT Boban Nakić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *