Mustafa: Dogodine više novca za obrazovanje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. novembar 2019. -Na sastanku predsednika saveta nacionalnih manjina i ministra za državnu upravu i lokalnu i samoupravu Branka Ružića, u četvrtak u Beogradu, odlučeno je da u 2020. godini „budžetski fond bude orijentisan ka potrebama u oblasti obrazovanja“, kaže predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, jedan od učesnika sastanka.

„Istakao sam zabrinutost zbog selektivnog i diskriminatroskog procesa pasivizacije prebivališta,  nedostatka volje za obezbeđivanje udžbenika na albanskom jeziku za učenike osnovnih i srednjih škola, nekorišćenje albanskog jezika kao službenog i neuključivanje Albanaca u državne institucije na lokalnom nivou“, navodi Mustafa na FB.

U izveštaju sa sastanka na sajtu ministarstva, kaže se da je izbudžetskog fonda za nacionalne manjine za 2019. godinu sa 30 miliona dinara podržan 91 projekat iz oblasti kulture nacionalnihmanjina.

Novim zakonskim rešenjima omogućili smo dobrovoljan upisnacionalne pripadnosti u matične knjige, u saradnji sa MisijomOEBS u Srbiji, a na osnovu podataka iz matičnih knjiga, u završnoj fazi je priprema standardizacije/transkripcije ispisaalbanskih imena i prezimena na srpskom jeziku i ćiriličnompismu“, rekao je ministar i dodao da je oblast zaštite ljudskih imanjinskih prava našla svoje mesto u opštim programima obukekoji se sprovode za sve zaposlene u državnim organima ilokalnim samoupravama.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *