Kurti: Nema razmene teritorija bez krvoprolića, Rusija želi novi sukob Kosova i Srbije

Bujanovac, Priština, 19. novembar 2019. (foto printskrin)- Nema razmene teritorija bez krvoprolića, uvek će biti Albanaca i Srba sa obe strane granice, poručio je kandidat za kosovskog premijera Albin Kurti u razgovoru za podgoričku Pobjedu.

-Uvek će biti Albanaca i Srba sa obe strane granice. Dakle, demarkacija da, ali ne i razmena teritorija, rekao je Kurti a prenosi Gazeta Expres.

On je odbacio ideju o razmeni teritorija dodajući da iza nje stoji ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o podeli Kosova, a zatim, kako je rekao, razgraničenje s Hrvatima, podela Bosne i Hercegovine, a sve to, prema njegovim rečima, odgovara Rusiji.

Kurti je upozorio da „novi sukob između Kosova i Srbije neće biti moguće lokalizovati“:

Nakon dva neuspela državna udara u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, Rusija bi sada da se vrati na velika vrata kroz novi oružani sukob između Kosova i Srbije. Jasno je da se ovaj potencijalni novi sukob ne bi mogao lokalizovati jer bi protiv Srbije Albanci delovali kao nacija, a ne samo kao krhka država Kosovo, rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je rekao da trenutno nema potrebe za ubrzanim pregovorima Beograda i Prištine, dodajući da će on voditi kosovski pregovarački tim kao premijer, u kojem će učestvovati članovi vlade, opozicija i nezavisni eksperti.

-Srbija duguje Kosovu za agresiju i okupaciju, ona nam duguje ratnu odštetu, penzijske fondove i štednju građana u bankama, koje su nam uzeli. Nikada nisu vratili artefakte naše kulturne baštine, nikada nisu predali osumnjičene za ratne zločine. Dakle, krenimo sa našim zahtevima i videćemo šta Srbija može da nam ponudi, izjavio je Kurti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *