Veliki protest Albanaca na Dan zastave: Dosta je više, Dolina traži rešenje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, Preševo, 19. novembar 2019. (Foto Bujanovačke: Dan zastave 2018.) – Za nacionionalni praznik Albanije – Dan zastave, 28. novembra će u Preševu biti održan „narodni protest“ pod nazivom „Dosta više, Dolina traži rešenje“, potvrdio je za Bujanovačke predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

Protest će organizovati, kaže Mustafa, Organizacija ratnih veterana OVPBM, u saradnji sa  svim albanskim političkim partijama,  Islamskom zajednicom i Nacionalnim savetom Albanaca.

-Protest ima za cilj da Albanci Preševske doline podignu glas za ostvarivanje prava u svim oblastima u kojima su diskriminisani“, rekao je Mustafa za naš portal.

Po njegovim rečima, ovdašnji Albanci traže rešenje političkog problema, na koji je ukazala Skupština albanskih odbornika u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa 2018. godine, zahtevajući da se pitanje Albanaca tretira u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

Protest će početi u 11 časova ispred Doma kulture „Abdula Krašnica“, nakon čega će uslediti marš do zgrade Opštine Preševo gde će biti pročitano saopštenje upućeno državnim i međunarodnim institucijama.

Što se tiče proslave Dana zastave u Bujanovcu, Mustafa je rekao da će NSA svakako obeležiti ovaj dan, a da li će biti svečanosti kao prethodnih godina zavisi “od drugih lokalnih institucija”.

Prošle godine je nacionalni praznik Albanije obeležen isticanjem albanske zastave na zgradi Opštine Bujanovac i NSA, i svečanom akademijom u Domu kulture kojoj su prisustvovali čelnici lokalne samouprave – prvi čovek opštine Šaip Kamberi i predsednik Skupštine Adnan Salihi.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *