Poverenik za ravnopravnost: U Srbiji najveća odbojnost prema migrantima, Albancima i LGBT osobama

Bujanovac, Beograd, 20. novembar 2019. (Foto arhiva Bujanovačke)  – Među građanima Srbije najveća socijalna odbojnost vlada prema migrantima, zatim Albancima, pripadnicima LGBT populacije i osobama koje žive sa virusom HIV-a, rezultat je istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Studija je urađena na reprezentativnom uzorku i pokazuje takođe da građani južne i istočne Srbije smatraju da su diskriminaciji izloženi više nego oni u Vojvodini i centralnim delovima Srbije.

Istraživanje pod nazivom „Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji“, prezentovala je u ponedeljak poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana tolerancije, koja je istakla u ovoj sferi postoje mnogi problemi koje treba urgentno rešavati.

Činjenica da su građani albanske nacionalnosti svrstani u grupu prema kojoj vlada najveći odijum među anketiranima ne čudi Ragmija Mustafu, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

On kaže da je jezik mržnje prema Albancima sistematski uspostavljen i u politici i u medijima u Srbiji, pa tako rezultati Poverenika i ne mogu biti drukčiji:

-Ako imate ministra u Vladi Srbije koji prema Albancima koristi pežorativan i uvredljiv govor, od koga se niko od zvaničnika ne distancira, i isti takav jezik koji koriste tabloidni mediji poput Pinka, Informera i drugih, gde su Albanci označeni kao neprijatelji države i društva, dolazimo do zaključka da su se svi akteri društva adaptirali na takav jezik mržnje, kaže Mustafa.

On dodaje da građani koji se svakodnevno od političara i medija bombarduju govorom mržnje, ne mogi ni da imaju drugačiji stav prema Albancima.

-Nažalost, NSA nema mehanizme da se izbori sa ovim velikim problemom, konstatuje Mustafa.

On podseća da je NSA podneo tužbu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog govora mržnje, i kaže da je ročište zakazano za početak naredne godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *