Aranđelovdan u Bujanovcu: Da sačuvamo slavu i srpstvo

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. novembar 2019. Sjatili su se Bujanovčani danas na Aranđelovdan u gradsku crkvu Svetih apostola Petra i Pavla na svetu liturgiju, a potom i rezanje slavskih kolača vernika koji Svetog arhangela Mihaila slave kao krsnu slavu.   

Po rečima paroha bujanovačkog protojereja Mića Zelenovića, Aranđelovdan u samom gradu slavi nešto više od 100 kuća, čiji su domaćini, kako običaji nalažu, sa sobom jutros poneli  slavski kolač, crveno vino i žito.

Nebojša Trajković, poznatiji kao Paša, u društvu sinova Nenada i Miše, rekao je Bujanovačkim da se raduje svakoj slavi, jer se njegovi Trajkovići okupe, pa zajedno – “kako je red”, dočekuju rodbinu i prijatelje.

“Poseban je ovo dan za mene bio oduvek, a sada mi znači još više, s obzirom da zbog posla nisam u Bujanovcu najveći deo godine, nažalost. Ovo je tradicija, ja, otac i brat zajedno u crkvi na Aranđelovdan i trudimo se da je sačuvamo, jer je važna, za našu kuću, grad, celo srpstvo”, kaže Nenad.

Poželevši jedni drugima „da se slavi za vjek i vjekov“, Bujanovčani su po završetku obreda krenuli kućama, kako kažu, „na završne pripreme pre dolaska gostiju“.

Bujanovačke svima koji danas slave žele da Aranđelovdan sa svojim gostima provedu u sreći, miru i radosti!

     

     




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *