Mustafa iz Tirane: Ne mogu da pričam o zajedničkom nastupu na izborima

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. novembar 2019. (foto FB) – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa poručio je iz Tirane da ne može da govori o zajedničkom nastupu albanskih stranaka na parlamentarnim izborima u Srbiji, temi zbog koje je delegacija političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije pozvana u Albaniju, ali je naglasio da će „Republika Albanija preduzeti niz mera koje će Albancima u Preševskoj dolini omogućiti da institucionalizuju zaštitu svojih prava, oslanjajući se na međunarodna dokumenta“.

„Prisustvo Republike Albanije u Preševskoj dolini je od suštinske važnosti“, kaže Mustafa za Bujanovačke.

Kako su Bujanovačke ranije objavile, ministar spoljnih poslova Albanije Gent  Cakaj u četvrtak je okupio stranačke lidere i funkcionere sa idejom da ih ubedi da na predstojeće izbore u Srbiji izađu sa jednom  zajedničkom izbornom listom.

Mustafa je istakao da je to druga tema, o kojoj on ne može da govori, rekavši  da veruje da postoji potreba za većim diplomatskim i državnim angažmanom Albanije „u pružanju podrške Preševskoj dolini izgradnjom šire platforme za očuvanje, promociju i razvoj nacionalnog identiteta”.

Uspostavljanje mehanizama komunikacije i konsultacija, uz podršku Vlade Albanije u konkretnim projektima,  dodao je, “od vitalnog je značaja za očuvanje naše nacionalne supstance u Dolini”.

Prema saznanjima Bujanovačkih, na sastanku u Tirani nije došlo do konsenzusa političkih lidera Albanaca u pogledu zajedničkog nastupa na izborima.

Naši izvori nisu mogli da preciziraju do koje faze su došli razgovori, ali je sasvim izvesno da će uskoro doći do sličnog sastanka sa istom tematikom.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *