Mustafa iz Preševa:Zanima nas samo pripajanje Kosovu

Bujanovac, 25. novembar 2019. „Albanci u Preševskoj dolini zahtevaju ujedinjenje sa Republikom Kosovo, odnosno realizaciju referenduma iz 1992. godine”, poručio je iz Tirane Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca i bivši predsednik opštine Preševo.

Mustafa je izjavio za albansku RTV Ora da će ovaj zahtev podneti svim političarima koji budu prisustvovali konferenciji Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu„, koja će se održati u ponedeljak u Tirani, na inicijativu ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja, prenosi prištinski Telegrafi.

Sutra ću zamoliti sve iz albanske politike da podrže inicijativu, međunarodno pravo Albanaca u Preševskoj dolini za pripajanje Kosovu. U poslednje vreme je došlo do frustracija u politiciRepublici Kosovo i  taj zahtev Albanaca se izbegava, zbog toga što Srbija može zatražiti nešto zauzvrat od Kosova, rekaoje on.

Po njegovim rečima, prava kosovskih Srba na kojima insistira Srbija tražeći međunarodne garancije, treba dati i Albancima u Preševskoj dolini.

Albanci u Preševskoj dolini su čekali ne manje od 100 godina, nikada ne verujući da će Srbija, čak i ako se postigne sporazum, sprovesti prava Albanaca u Preševskoj dolini, kaže Mustafa.

On je naglasio daAlbanci zahtevaju sprovođenje  referenduma iz   marta 1992. i ostvarenje ideala vojnika Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđa, palih boraca nacije”.

Imamo političku platformu, koju su albanske političke stranke usvojile 2006. godine, a koja precizira sve zahteve Albanaca, oslanjajući se na referendum iz 1992. i ključnom pravu za Preševo, Bujanovac i Medveđu da se pridruže republici Kosovo, tamo gde im je mesto mesto, rekao je.

Do 1957. ovo je bila teritorija Kosova, dodao je, sve dok Srbija nije intervenisala s ciljem odvajanja Albanaca.

Albanci u Preševskoj dolini nalaze se u ekstremno lošem položaju u pogledu ostvarivanja svojih prava i u najgoroj ekonomskoj situaciji, zaključio je Mustafa.




One thought on “Mustafa iz Preševa:Zanima nas samo pripajanje Kosovu

  1. Bogoljub Tomic

    U Svetom pismu a verovatno i u Kuranu,licemrstvo je jedna od najgorih pojava u ljudskom ponasanju. Ove izjave su jos jedan veliki dokaz da je to tako. Kada ste neka opozicija i nemate bas nista da ponudite svojim biracima i da opravdate svoje politicko opstajanje odmah se dohvatite ekstremnih izjava,ekstremnih zahteva,gadjate emocije kod ljudi kojima se obracate a da pri tome svesno ili nesvesno produbljujete medjetnicke podele gde gradjani sumnjaju jedni na druge i pod takvim uticajem gube interes da saradjuju sa svojim prvim komsijama odnosno sugradjanima. Do juce,dok ste bili vlast na lokalu radili ste za sebe i svoju druzinu i bilo vam je dobro. Tada se niste secali ni „palih boraca“ ni raznih referenduma a jos manje ste razmisljali kako da pomognete sirotinji. Sada,oprobanim metodama ekstremistickih ideja,vi samo zelite da se vratite na vlast i nastavite tamo gde ste stali i nece vas mnogo zanimati sta ste govorili,bice vam dobro a sirotinja ce opet biti na istom mestu.
    Posto po misljenje idete u Tiranu zasto ne afirmisete ideje i dogovore na kojima rade upravo Tirana i Beograd ukljucujuci i Skoplje ?! Mozda bi to bila dobra platforma za politicko postojanje dobrog dela Albanskih partija na Jugu Srbije a da konacno sklone ideje ekstremizma i iskljucivosti koje samo uznemiravaju gradjane na ovim prostorima. Mozda je i vreme da se pojedine Albanske stranke ugase,odu u istoriju a sa njima i svi ekstremisti koji se snalaze samo u mutnoj vodi. Mozda je vreme za neke mladje i progresivnije ljude koji ce sve nas vaditi iz blata u kome smo predugo vremena.I ovakvim politickim akterima mogu samo da porucim sledece : Mozda ste negde potrebni ali ovde niste !

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *