Narodnjaci u Trgovištu: Čija je fabrika čokolade, grčka ili opštinska

Javni poyiv za neradni dan

Bujanovac, Trgovište, 25. novembar 2019. – Pošto je od Simpa otkupila fabričku halu u Donjem Stajevcu, lokalna vlast u Trgovištu najavila je da će investitor iz Grčke ovde otvoriti fabriku konditorskih proizvoda, ali Opštinski odbor Narodne stranke sumnja u valjanost i transparentnost ove investicije.

Prema tvrdnjama narodnjaka, nepoznato je da li novac u fabriku ulaže opština ili najavljeni investiror:

„Naime, došli smo do saznanja da dugo najavljivana fabrika, u vezi sa kojom se pominje nekakav Grk kao investitor, još nije počela sa radom. Postoji mnogo nelogičnosti i nepravilnosti koje smo uvideli u proteklom periodu, počev od same kupovine nekadašnjeg pogona za proizvodnju tepiha od strane lokalne samouprave, pa sve do njenog famoznog otvaranja“, navodi NS u saopštenju.

Međutim, oni priznaju da su o dolasku grčkog investitora saznali putem medija, te da „nemaju nameru da komentarišu nešto u šta nisu dovoljno upućeni“, ali dodaju da se njihov kapital zvanično još ne vidi kao investicija u opštini Trgovište.

O investitoru je, naglašavaju, poznato da poseduje pogon za proizvodnju konditorskih proizvoda u Bugarskoj, 

Tražimo odgovore na pitanja: Ko je taj Grk investitor i šta je on investirao i uložio u danas potpuno opremljenoj fabrici?

Ko je investirao u mašine čija je vrednost oko 700.000 eura, kao i u dva šlepera sirovina koje se već nalaze u proizvodnom pogonu?

Čija su to sredstva i kako je moguće da neko unosi mašine unapred u pogon, pre raspisivanja javnog poziva za licitaciju i uzimanje u zakup fabrike?

Prema podacima iz NS, iznose podatak da je opština Trgovište otkupila nekadašnji pogon Simpa „za oko 40 miliona dinara i samim tim postala vlasnik istog“.

„Imamo informaciju da je sama opština uložila još oko 80 miliona dinara u adaptaciju, kako bi se uradila prenamena prostora, tako da se može sumnjati da je ovde investitor sama opština i država Srbija, a ne neki Grk. Ipak su to pare svih građana, poreskih obveznika opštine Trgovište“, navode iz NS.

Opštinska uprava Trgovišta, dodaju, 31.10.2019. godine raspisala je oglas o javnom nadmetanju fizičkih i pravnih lica o ustupanju u zakup poslovnog prostora u Donjem Stajevcu na 10 godina, za mesečnu kiriju od 32.000 dinara.

„Sumnjamo da je ovaj javni oglas namešten s obzirom na to da je bio zakazan 11.11.2019 god. u 10 časova u zgradi opštine, kada je neradan dan, tj. državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada državne institucije ne rade i kada je nemoguće održati licitaciju. Imamo takođe proverene informacije da se tog dana niko nije pojavio u zgradi opštine Trgovište. Ispitivanjem i proverom došli smo do informacija, a kasnije se i uverili da je poziv na broj koji je ostavljen u oglasu neispravan tj. nepotpun, te se ne može obaviti uplata depozita kako bi se učestvovalo na licitaciji“, tvrde iz ove opozicione stranke, uz sumnju da se radi o „još jednoj propaloj investiciji i obmani građana“.

„Zahtevamo od opštinskog rukovodstva objašnjenje i šta se stvarno dešava sa tolikim uloženim državnim novcem“ – navode iz NS Trgovišta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *