Mitrović: Privatizacija Bujanovačke banje zavisi od spora sa PIO

Piše: N. Stevanović

Mitrović: Medažment Bujanovačke banje već sastao sa predstavnicima Fonda

Bujanovac, 25. novembar 2019.Višegodišnji spor Specijalne bolnice Bujanovačka banja i PIO fonda mogao bi uskoro da bude rešen sporazumom dve strane, čime će se otvoriti vrata za privatizaciju ovog lečilišta, potvrdio je Bujanovačkim narodni poslanik SNS Nenad Mitrović.

Tragom informacije da država planira da u 2020. godini oglasi prodaju Specijalne bolnice Bujanovačka banja (i još nekoliko banja u Srbiji), što je najavljeno još 2016. godine, za šta bi se stekli uslovi nakon konačnog rešenja sporova sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) po pitanju vlasništva, Mitrović je istakao da se medažment Bujanovačke banje već sastao sa predstavnicima Fonda.

-Sastanak je održan u prisustvu republičkog pravobranioca, jer je u pitanju državna imovina, a traži se modus da 100-procentno  vlasništvo Bujanovačke banje bude pripisano državi kao osnivaču, odnosno Ministarstvu zdravlja, kaže Mitrović.

Udeo u imovini kojim raspolaže fond PIO do sada je bio glavna prepreka za privatizaciju ne samo Bujanovačke banje.

-Potencijalni kupac bi u trenutnoj situaciji trebalo da pregovara sa dva vlasnika, Ministarstvom zdravlja i Fondom, a država pokušava da odredi jednog vlasnika čime bi se proces privatizacije olakšao i ubrzao, ističe Mitrović.

Po njegovim rečima, radnici Bujanovačke banje, među kojima je i on, bi već danas prihvatili rešenje koje otvara put privatizaciji.

Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije (NBS), blokada Bujanovačke banje na dan 26. novembar 2019. iznosi 38.192.184,88 dinara

Od direktora Gorana Nedeljkovića smo dobili informaciju da se zaposlenima duguje 5-6 plata.

-Upravo smo isplatili deo septembarske plate, ali za prošlu godinu radnicima dugujemo zarade sa doprinosima za 3 meseca. Sve ukupno zaposleni potražuju nekih 5-6 plata, rekao je Nedeljković.

Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije (NBS), blokada Bujanovačke banje na dan 26. novembar 2019. iznosi 38.192.184,88 dinara i traje 1.096 dana.

Banja, prema istom izvoru, poseduje 7 računa preko kojih posluje od kojih su 3 blokirana a ostali ne podležu blokadi.

Sudeći po pisanju Dnevnika, Vlada Srbije je svojim zaključkom predvidela da se tokom 2020. godine udeo imovine Fonda PIO u nepokretnostima u banjama, uz naknadu koja je procenjena na deset milijardi dinara, prenese u svojinu Republike Srbije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *