Opština pomaže pogon GMP sa 500.000 dinara, ali uz jedan uslov

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. decembar 2019. (Foto arhiva: Štrajk u GMP) – Opština Bujanovac finansiraće sa 500.000 dinara popravku trafostanice u pogonu Gumoplastike u Kleniku kako bi odnedavni zakupac  pogona, beogradska firma „Kopek tekstil 22“, uposlio 40 radnika i startovao sa proizvodnjom.

Odluka je doneta u ponedeljak na sednici Opštinskog veća, a neformalno je uslovljena zapošljavanjem radnika isključivo iz bujanovačke opštine.

Da je dolazak investitora u Klenike dogovoren Bujanovačke su ranije objavile, a sada je zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić potvrdio da je ugovor o zakupu potpisan 15. novembra.

-Zakup već teče, a radnici ne mogu da počnu sa radom zbog neispravne trafostanice, rekao je Arsić na sednici, zalažući se za donošenje odluke o izdvajanju novca iz opštinskog budžeta.

Kako je naglasio, i zakupac će učestvovati u finasiranju popravke sa oko 250.000 dinara.

Na opasku predsednika opštine Šaipa Kamberija da bi prednost u zapošljavanju trebalo da imaju lokalci, Arsić je odgovorio da je svih 40 radnika iz opštine Bujanovac.

-Koliko znam, u planu je i pokretanje nove proizvodne linije što bi značilo i dodatnih 30 radnika iz naše opštine, istakao je Arsić.

Novac će, po rečima načelnika opštinskog odeljenja Bobana Pavlovića, biti opredeljen iz tekuće budžetske rezerve, ali ostaje pitanje kako će se ova transakcija pravno „pokriti“, s obzirom da, kako je rekao, Opština nikada do sada na ovaj način „nije privatnim firmama davala novac“.

Gumoplastika je od marta ove godine ponovo u stečaju, a od novembra 2018. svih 60 radnika je napustilo klenički pogon.

Prema podacima APR, zakupac pogona firma “Kopek tekstil22” osnovana je aprila ove godine sa osnivačkim ulogom od100 dinara, a vlasnik 100 odsto kapitala je Kostadin Perović.

Firma je zvanično regostrovana za proizvodnju radne odeće u Nemanjinoj ulici u Beogradu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *