Ukidaju se naplatne rampe Niš i Doljevac, od Bujanovca do Beograda 1.390 dinara

Bujanovac, 2. decembar 2019. (foto Bujanovačke: Naplatna stanica Bujanovac)– Od 1. decembra počeo je da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine od Beograda do Preševa, pošto su ukinute naplatne stanice Niš i Doljevac, a za vožnju kolima od Bujanovca do prestonice  građani će plaćati putarinu od 1390 dinara.

Vozači će moći bez zaustavljanja da dođu od Beograda do Preševa, na jugu Koridora 10, i tu plate putarinu, kao i od Beograda do Dimitrovgrada, rekao je za Tanjug pomoćnik direktora u Sektoru za naplatu putarine u Putevima Srbije Darko Savić.

Naplatne stanice Niš i Doljevac prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Petlja „Niš istok“ biće zatvorena za saobraćaj do 31. decembra ove godine. Savić navodi da su u Srbiji cene putarine utvrđene po pređenom kilometru, Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i zvaničnim cenovnikom, kao i da je trenutna cena 4,0728 dinara po pređenom kilometru za prvu kategoriju vozila, a za četvrtu kategoriju 24,4366 dinara.

Putarina za putnička vozila od Beograda do Preševa  iznosi 1.460 dinara, a za kamione 8.750 dinara.

Savić dodaje da se naplatne stanice Niš i Doljevac otvorene još daleke 1984. godine i da će sada biti ukinute. Kako kaže Savić, u zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje Nišlije mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.

„Više neće postojati mogućnost stvaranja bilo kakvog zastoja na nekoj od čeonih naplatnih stanica Doljevac i Niš, što je moglo povremeno da bude slučaj u danima pojacanog intenziteta saobaćaja, kada su veći praznici i letnja turistička sezona“.

Očekuje da vozači što više koriste uređaj za elektronsku naplatu putarine. „Garantujemo da neće imati nikakava zadržavanja i da će prolaziti kroz naplatne stanice bez zaustavljanja. Trenutno imamo 380.000 korisnika elektronske naplate putarine. Želimo u što kraćem roku da premašimo cifru od pola miliona korisnika“, naveo je on.

Savić dodaje da Srbija može u regionu i Evropi da se pohvali da smo jedna od retkih zemalja u kojoj se masovno koristi elektronska naplata putarine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *