Džaferi: Nema predviđenih lokacija za MHE na teritoriji opštine Bujanovac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. februar 2019. Na teritoriji opštine Bujanovac nema lokacija predviđenih za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) niti bilo kakvih zahteva po ovom pitanju koji bi bili razmatrani, rečeno je Bujanovačkim u Odeljenju za urbanizam Opštinske uprave.                                                                                   

-Da ima takvih lokacija bile bi označene u Prostornom planu opštine, što kod nas nije slučaj. Dakle, nema ih, a nema ni zahteva za određivanjem lokacije, ni u predelu Pčinje, niti bilo gde na teritoriji opštine. Ukoliko ih bude lokalna samouprava će ih razmotriti, rekao je Bujanovačkim Amir Džaferi, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Bujanovčani za razliku od meštana Trgovišta, susedne opštini na čijoj teritoriji su određene lokacije za izgradnju čak 30 ozloglašenih malih hidroelektrana, o čemu su Bujanovačke već pisale, za sada ne treba da strahuju.

Ovome idu u prilog i najave iz Ministarstva  za zaštitu životne sredine da se izmenama zakona o Zaštiti prirode, koji je u pripremi, planira zabrana izgradnje na zaštićenim područjima, kao što je Predeo izuzetnih odlika “Dolina Pčinje”, ne samo u prvom režimu zaštite što propisuje važeći zakon, već na celoj teritoriji zaštićenog područja.

Da se izgradnjom MHE narušava priroda i degradira životna sredina, eksplicitno potvrđuje resorno ministarstvo, dodajući da se zbog takvih aktivnosti u velikoj meri dovodi u pitanje postojanje vodotoka, rečica i pritoka, o čemu svedoče brojni protesti i nezadovoljstvo kako građana, tako i stručne javnosti.

Inače, na teritoriji opštine Bujanovac, upravo u zaštićenoj “Dolini Pčinje” već postoji jedna MHE, kod manastira Prohor Pčinjski, koja je počela sa radom još 1987. godine.

Ova mala hidroelektrana ima status povlašćenog proizvođača, a u vlasništvu je Eparhije Vranjske, koja ju je dala u zakup 2010. godine firmi Hidroistel d.o.o. sa sedištem u Kleniku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *