Debata: Bujanovac ne mogu da poremete jedan Miša Vacić i Desnica

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. decembar 2019. Aktiviranje Srpske desnice (SD) u Bujanovcu i govor predsednika stranke Miše Vacića na osnivanju lokalnog odbora nisu uticali na međunacionalne odnose u opštini „koja je svašta prošla u posledjih 20 godina“, zaključak je panelista na tribini „Napokon Korisna Debata“ o onome što desnica donosi Bujanovcu, održanoj u petak uveče u Domu kulture.

O motivima kojima se vodio Vacić kada je u oktobru na osetljivom području kao što je ovo govorio o „domaćim izdajnicima koji šuruju sa Šiptarima“ kao najvećem problemu Bujanovca, raseljavanju, proterivanju i „najzajebanijim“ ljudima, njegovim namerama i političkom patronu Srpske desnice, nije bilo konsenzusa među učesnicima u debati, pre svega zbog toga što je jedan od njih bio i Zarije Mitić, predsednik bujanovačkog odbora SD.

-Mi nismo ni bili formirani, a o nama je već bilo napisano da ćemo da posvađamo Srbe, Albance i Rome, što se sigurno neće desiti dok sam ja na čelu odbora, jer se sa Albancima svakodnevno družim, rekao je Mitić, aludirajući na komentar Bogoljuba Tomića, koji su Bujanovačke objavile uoči osnivanja SD u Bujanovcu.

Termine poput „proterivanja“ Mitić je opravdao različitim stilovima izražavanja, rekavši da je Vacić mislio na „proterivanje sa političke scene“, a da su „pojedini to izvukli iz konteksta“.

Nedžat Beljulji, vlasnik televizije Spektri, sumnja međutim, da je lider SD-a namerno iskoristio takvu retoriku ciljajući na ekstremnije Srbe, ali da time ne može da se poremeti situacija u Bujanovcu.

-Oni pokušavaju da se politički konsoliduju pred izbore. Pretpostavljam da misle da bi njihova klijentela mogla da bude onaj malo ekstremniji deo stanovništva. Neka su rekli to što su rekli, tokom izborne kampanje sve je dozvoljeno, a birači će odlučiti, kaže Beljulji.

Na konstataciju moderatorke, novinarke Gordane Bjeletić da se čini da je ovaj događaj više odjeknuo van Bujanovca nego u samom gradu, Beljulji je naglasio da je Bujanovac prošao svašta u poslednjih 20 godina i da opstaje takav kakav jeste.

-Srbima prave probleme Srbi sa strane, Albanci su taoci Albanaca sa strane, koji izigravaju velike Albance i patriote, ali iz Prištine i Tirane, a Srbi taoci velikih Srba iz Beograda, kazao je Beljulji.

Sa njim se saglasio Nikola Lazić, vlasnik i urednik portala Bujanovačke, dodavši da smatra da je nastup Miše Vacića na osnivačkoj skupštini zapravo ujedinio Srbe i Albance, meštane Bujanovca, na čiju je reakciju, odnosno otklon prema ovakvim pojavama, ponosan.

-Bilo je na stotine komentara na našem portalu, koji je prvi preneo dešavanja sa formiranja SD-a, jednoglasnih i jednodušnih u oceni da nama takva priča o dolasku „najzajebanijih ljudi“, „proterivanju“ – jednostavno ne treba. Na to sam ponosan. Bujanovac je specifična sredina, mogu Srbi i Albanci da se „vole ili ne vole“, ali se osetio neki duh solidarnosti i zajedništva, rekao je Lazić.

On smatra da je govor Miše Vacića i sve što je proizveo nakon toga bilo opasno u kontekstu skretanja pažnje sa glavnih problema koje ima opština, ističući ekonomska pitanja, nezaposlenost uzokovanu nedostatkom investicija, koje, kako je rekao, nikako da dopru do Bujanovca.

Za predstavnika lokalne samouprave Rahima Salihija, bivšeg šefa kabineta predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija i jednog od njegovih najbližih saradnika, indikativno je to što se SD, kako je rekao, formira u mestima gde Srpska napredna stranka (SNS) nije u vlasti i u sredinama koje su multietničke.

-Predsednik Kamberi je rekao da samo osnivanje odbora SD u Bujanovcu ne predstavlja nikakav problem, ali može da bude problem ukoliko se iza njih krije pokušaj da se destabilizuje situacija. Svako ko bude došao i pokušao to da radi , ne samo SD, suočiće se sa oštrim reakcijama, ne samo predsednika opštine, već verujem i svih građana opštine, zato što se ovde duh tolerancije neguje od 2002. godine i to moramo sačuvati, naglasio je Salihi.

Dok je Zarije Mitić insistirao da će lokalni odbor SD biti potpuno autonoman u donošenju odluka, otvoren za saradnju sa svima, i da Srpska desnica, koju deo javnosti smatra produženom rukom SNS-a, nema nikakve veze sa najmoćnijom partijom u zemlji, Salihi je na pitanje o eventualnoj saradnji Partije za demokratsko delovanje (PDD), kojoj pripada, i stranke Miše Vacića, odgovorio da o tome nema govora.

On se posebno osvrnuo na Vacićevu izjavu da se Kamberi plaši Srpske desnice zato što je osvojila više glasova od PDD-a na izborima u Medveđi, tom prilikom pokazavši i nedostatak elementarnog poznavanja prostora o kojem govori, rekavši da se opština Bujanovac na severu graniči sa Medveđom.

-Neka neko prenese Vaciću da se Bujanovac i Medveđa ne graniče, to prvo. Što se tiče izbora, na njima je učestvovalo svega 1000 Albanaca, podeljenih na dve izborne liste, zbog toga je rezultat slab. Videćemo kako će proći u Bujanovcu, siguran sam da će biti razočarani, rekao je Salihi.

Mitić je najavio i štampanje programa SD-a na albanskom jeziku, „kako bi Albanci mogli da se uvere šta stranka nudi“ na šta je Lazić dobacio „i da glasaju za vas“.

Po Lazićevom mišljenju, sledbenici Miše Vacića u Bujanovcu, predsednik odbora Mitić i potpredsednik Milan Jovanović, nisu najbolje upoznati sa dosadašnjim Vacićevim delovanjem i njegovom ideologijom.

-Ja ne sumnjam u čestite i plemenite namere ljudi iz Bujanovca koji su u toj stranci, stvarno mislim da oni žele da donesu nešto dobro ovom gradu. Ne kažem da su naivni i da ne znaju šta rade, ali mislim da nisu dovoljno upoznati, pa mi dođe da ih pitam šta vam to treba ljudi, zašto to radite. S druge strane, ja sam dugo u medijima, znam ponešto o politici, tvrdim da u ogromnoj većini slučajeva iza svakog političkog angažovanja stoji lični lukrativni element, rekao je Lazić.

Tribinu je organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *