Rebalansom budžeta poljoprivrednici ostaju bez subvencija u ovoj godini

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. decembar 2019. Poljoprivrednici u opštini Bujanovac neće dobiti opštinske subvencije u 2019. godini već će sredstva za ovu namenu, po rečima predsednika opštine Šaipa Kamberija, biti obezbeđena budžetom za narednu godinu.

Reblans budžeta opštine Bujanovac, o kojem  trenutno raspravlja skupština, previđa smanjenje od 18 miliona dinara na poziciji za subvencije u poljoprivredi, što znači da će ostati svega 2 miliona dinara.

Da poljoprivrednici do kraja godine neće dobiti subvencije potvrdio je Kamberi, obrazlažući rebalans, kojim se smanjuje budžet opštine za čitavih 45 miliona dinara, odnosno 4 odsto.

-Obećavam da će subvencije za ovu godinu biti uvrštene u budžet za 2020. godinu. Jedan od razloga je i što nadležna komisija još uvek nije završila svoj posao selekcije prijava, rekao je Kamberi.

Glavni razlog je, međutim, što se lokalna samouprava suočava sa neplaniranim troškovima,uzrokovanih izgubljenim sudskim sporovima, dok se određeni planirani prihodi, poput takse od Elektrodistribucije, neće realizovati.

Opozicioni odbornici iz redova koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske partije (DP) žestoko su kritikovali ovakvu odluku, ocenivši da predstavlja udar na bujanovačke poljoprivrednike.

Nagip Arifi, lider DP-a, istakao je da je nemoguće predvideti subvencije iz 2019. godine u budžet za 2020. godine.

Kao garanciju da će poljoprivrednici dobiti ova sredstva,  Miodrag Milković iz odborničke grupe SNS-a je predložio da skupština usvoji poseban zaključak, o kojem se vladajuća većina nije izjašnjavala.

-Znači da u budžetu za narednu godinu na poziciji za subvencije u poljoprivredi ne bi trebalo da bude manje od 50 miliona dinara – donesite zaključak o tome, rekao je Milković

Konkurs za dodelu subvencija u poljoprivredi raspisan je 1. jula.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *