Bura u glavi umesto burne tribine o Desnici u Bujanovcu

Neprijatelj nikada ne spava, ali ne spava ni Radio televizija Vranje (RTV) Zorana Veličkovića Zuje, oličena u izvesnom DM, novinaru u civilu, koji je najverovatnije u slučaju koji sledi preuzeo ulogu čuvara budnosti u duhu neprevaziđenog Ilije Čvorovića. U paskvili na svom portalu „Burna tribina u Bujanovcu“ o događaju „Napokon Korisna Debata: Tenzije zdesna – ima li razloga za brigu?’’ niške Nacionalne koalicije za decentralizaciju uz podršku Bujanovačkih, RTV je pokazala da građani pored nedremanih kadrova RTV mogu mirno da spavaju. DM, dakle, provereni niški  NKVD kadar, urednik sestrinske TV Bujanovac istog vlasnika, bio je jedan od prisutnika tribine, pa postoji osnovana sumnja da je upravo on autor pomenute svinjarije koja se nije bavila temom same debate, već alapačkim prepričavanjem svoje verzije događaja. A ta verzija događaja prosto tera čoveka da parafrazira njen naslov i zapita se kakva li se to bura odvija u glavi njenog autora!? Ma, kakva bura, to je mentalni cunami, odgovorili bi poznavaoci lika i dela narečenog DM. U nastavku pročitajte demanti Nacionalne Koalicije za decentralizaciju upućen RTV (Nikola Lazić)

Uzaludna briga: Dopis policiji

DEMANTI NACIONALNE KOALICIJE ZA DECENTRALIZACIJU RADIO TELEVIZIJI VRANJE

Bujanovac, Vranje, Niš, 10. decembar 2019. (naslovna foto printskrin RTV) – Povodom priloga na televiziji Vranje i teksta na sajtu RTV Vranje pod naslovom ,,Burna tribina u Bujanovcu’’, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) demantuje navode iz poslednjeg dela pomenutog priloga i teksta koji se tiču obezbeđenja na skupu i ciljeva organizovanja same debate.

Naime, MUP-u, tačnije Policijskoj upravi u Bujanovcu je pravovremeno prijavljena Napokon Korisna Debata ,,Tenzije zdesna – ima li razloga za brigu?’’ iako nije reč o događaju na otvorenom prostoru. Cilj prijavljivanja bio je ukazivanje policiji na potencijalne rizike i eventualno obezbeđenje ukoliko to procene potrebnim (vidi sliku).

Uprkos čuđenju novinara RTV Vranje kako se niko od organizatora nije zapitao da li će ovoliko bodi gardova možda iritirati prisutne građane i upravo dovesti do nepotrebnog podizanja tenzija, ukazujemo da je, kao ozbiljna organizacija, NKD konsultovao i agenciju za privatno obezbeđenje ,,Mar Ni Fon’’ iz Niša,koja ima licencu izdatu od strane MUP-a za procenu rizika u zaštiti, lica, imovine i poslovanja. Broj članova obezbeđenja koje, istine radi, nisu činile Nišlije već ljudi iz ,,Mar Ni Fonovog’’ ogranka iz Preševa, procenila je upravo pomenuta agencija za obezbeđenje.

U demantiju želimo da se osvrnemo i na poslednju rečenicu u pomenutom prilogu i tekstu RTV Vranje gde novinar pretpostavlja da su organizatori Napokon Korisnu Debatu kroz neki projekat, po običaju, dobro naplatili. Podsećamo Vas da Kodeks novinara Srbije jasno propisuje, ,,pravo medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja’’.

Naime, MUP-u, tačnije Policijskoj upravi u Bujanovcu je pravovremeno prijavljena Napokon Korisna Debata ,,Tenzije zdesna – ima li razloga za brigu?’’ iako nije reč o događaju na otvorenom prostoru. Cilj prijavljivanja bio je ukazivanje policiji na potencijalne rizike i eventualno obezbeđenje ukoliko to procene potrebnim

Nacionalna koalicija za decentralizaciju komentar autora priloga i proizvoljnu pretpostavku o ,,naplati’’ tribine ocenjuje kao tendencioznu i neetičku, te kao praksu koja se iz medija sa nacionalnom frekvencijom prenosi i na lokalne kako bi se konstruisao i održao narativ koji građane isključuje iz politike.

Podsećamo da je Nacionalna koalicija za decentralizaciju nevladina organizacija te da njeno funkcionisanje i organizovanje aktivnosti ne košta građane Srbije nijedan dinar.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je Napokon Korisne Debate pre Bujanovca, organizovala i u Paraćinu i Leskovcu. Namera nam je da njima lokalne probleme predstavimo ostatku Srbije i da, kroz uključivanje suprotstavljenih strana, dođemo do korisnih rešenja.

Podsećamo Vas da je, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, javni interes definisan kao istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana, te očekujemo da naš demanti objavite i na televiziji Vranje i na portalu RTV Vranje, u zakonom propisanom roku i na način koji predviđa zakon.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *