Rebalans budžeta: Arifi optužuje vlast da radi na štetu Albanaca, Kamberi odgovara da je reč o „pozajmici“

Piše: N. Stevanović

„Albanska zajednica će biti oštećena za 60 miliona dinara“: Hida i Kamberi

Bujanovac, 10. decembar 2019.Skupština opštine Bujanovac usvojila je u ponedeljak drugi rebalans kojim se budžet umanjuje za 45 miliona dinara, odnosno 4 odsto – sa 1,72  na 1,27 milijardi dinara.

Rebalans su prouzrokovali, kako je rekao predsednik opštine Šaip Kamberi, neplanirani rashodi sa kojima se lokalna samouprava suočila, u vidu dospeća na naplatu izgubljenih sudskih sporova, ali i nemogućnosti realizacije planiranih prihoda, od kojih je najveći taksa za korišćenje javnih površina do sada naplaćivana od Elektrodistribucije, a na koju više Opština nema pravo.

Bitna karakteristika rebalansa je i transfer 40 miliona dinara sa pojedinih infrastrukturnih projekata planiranih u takozvanim „albanskim sredinama“  na projekte u selima u kojima žive Srbi, poput asfaltiranja puteva u Rakovcu i Karadniku.

Prebacivanje sredstava posebno su kritikovali odbornici opozicione Demokratske partije (DP), Nagip Arifi i Hajredin Hida, zaključivši da rebalans budžeta ide na štetu albanske zajednice u opštini.

-Ne treba glasati za ovaj rebalans jer je na štetu Albanaca. Skidate novac predviđen za izgradnju puta Zarbince – Muhovac, bunara u Velikom Trnovcu i sa projekata asfaltiranja još 17 ulica u albanskim mestima. Albanska zajednica će biti oštećena za 60 miliona dinara, rekao je Arifi.

Kamberi je odbacio optužbe, rekavši da se radi samo o „pozajmljivanju“.

-To su sredstva za finasiranje velikih infrastrukturnih projekata iz Koordinacionog tela. Dobro znate da ukoliko se ne iskoriste u tekućoj godini propadaju, stoga se samo pozajmljuju sa onih projekata koji iz objektivnih razloga nisu daleko odmakli na dva projekta koji mogu da se realizuju do kraja godine. Budžet za narednu godinu će biti projektovan tako da se sredstva vrate, odgovorio je Kamberi.

Srpski deo opozicije, okupljen u koaliciji oko Srpske napredne stranke (SNS), najviše zamerki je izneo na račun skidanja 18 miliona dinara sa pozicije subvencija za poljoprivredu, nazvavši ovaj potez udarom na bujanovačke poljoprivrednike.

Vlast je odgovorila da će subvencije za 2019. godinu takođe biti predviđene budžetom za narednu godinu, te da poljoprivrednici neće biti oštećeni.

Razmatranju predloga rebalansa budžeta prethodila je gotovo tročasovna oštra rasprava o dnevnom redu.

Šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović je zahtevao da skupština raspravlja o fotografiji člana Opštinskog veća Saše Arsića sa puškom u rukama ispred ulaza u Službu hitne pomoći, o čemu su Bujanovačke već pisale, dok su Arifi i Hida tražili da rebalans budžeta bude povučen sa dnevnog reda.

Vladajuća većina je predloge odbila, uz informaciju da je zatražen izveštaj iz Doma zdravlja o spornoj fotografiji, o kojem će se diskutovati na nekoj od narednih sednica.

Skupština je usvojila i revidiranu odluku o raspodeli novca za investicije iz budžeta Koordinacionog tela za 2019. godinu.

Najveći deo sredstava ovom odlukom je opredeljen za projekat rekonstrukcije puta Novo naselje – Rakovac do državnog puta (34,6 miliona dinara), zatim projekat unapređenja ulične rasvete u Bujanovcu (32 miliona) i rekonstrukciju puta Srpska kuća – Karadnik – Vrtogoški put (17,3 miliona).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *