Katalog albanskih imena za bolje razumevanje i komunikaciju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. decembar 2019. -Katalog najčešćih albanskih imena i prezimena, koji je predstavljen u utorak u Bujanovcu, omogućiće matičarima da imena pripadnika albanske nacionalne manjine upisuju u matične knjige precizno i tačno, a moći će da ga koriste i druge javne službe.

Katalog sadrži transkripciju albanskih imena na srpski jezik i ćiriličko pismo i otvorenog je tipa, kako je rečeno na predstavljanju na Ekonomskom fakultetu, što znači da će se dopunjavati imenima u budućnosti.

Potreba za katalogom javila usled toga što su se Albanci suočavali sa problemima u ostvarivanju određenih prava ukoliko se u dokumentima lično ime transkribuje različito.

Sačinjen je u saradnji Misije OEBS-a u Srbiji, Koordinacionog tela (KT) za jug Srbije, Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Koristiće se i pri upisu novorođenčadi i olakšati posao administrativnim radnicima u bolnicama u Vranju, Leskovcu, Nišu, odnosno svuda gde postoji potreba.

Katalog je zajednički uspeh svih nas i izradom je realizovana preporuka Zaštitnika građana. Ovo je bila potreba albanske nacionalne manjine, lokalnih samouprava i javnih službi, pre svega matične, ali i svih drugih organa, kojima će sada biti omogućen lakši upis, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zadržavnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

Po njegovim rečima, država na ovaj način pokazuje kako treba komunicirati sa nacionalnim manjinama.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi ocenio je da je izrada kataloga pozitivan korak u pravcu bolje komunikacije.

-Postoji potreba za otklanjanjem problema oko  upisa u birački spisak, dobijanja ličnih dokumenata iz policije i katalog je samo jedan korak u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma albanske nacionalne manjine, kazao je Kamberi.

OEBS će nastaviti, naglasio je Džosep Melot, zamenik ambasadora Oricia, da podržava aktivnosti koji imaju za cilj ostvarivanje prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji.

-Samom izradom kataloga posao nije završen, treba ohrabriti službe da ga koriste, treba obavestiti pripadnike albanske zajednice da postoji, da će im olakšati ostvarivanje njihovih prava, rekao je Melot.

Predsednik KT-a Zoran Stanković je izrazio nadu da će i drugi problemi biti rešeni na ovaj način, a prvi čovek NSA Ragmi Mustafa istakao da je “ovo mali korak ka afirmaciji prava albanske manjine, ali vrlo značajan”.

Službama širom zemlje će, kako je najavljeno, ministarstvo distribuirati katalog  do kraja godine, dok je za štampu zadužen OEBS.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *