LU „Golub“: Bezbednost lovaca na prvom mestu

Bujanovac, 11. decembar 2019. Nakon tragičnih dešavanja u lovu na teritoriji Vranja – stradanja jednog lovca i teškog ranjavanja drugog u poslednja 2 meseca, predstavnici lovačkog udruženja „Golub“ u Bujanovcu govorili su za RTS o poštovanju pravila koja se odnose na bezbednost u lovu – ponašanje tokom lova, nošenja oružja i opreme, ističući da je za njih najvažnija bezbednost lovaca.

U lovačkom udruženju „Golub“ za  85 godina postojanja, zabeležena je jedna nesreća u lovu pre sedamdeset godina.

-Od tada, tako nešto se nije desilo, jer stavljamo veliki akcenat na bezbednost naših lovaca, zato smo i zabranili nošenje maskirnih, vojnih uniformi. Naši lovci moraju da budu obučeni jednobojno, kaže Nenad Kostić, predsednik  udruženja.

Pre odlaska u lovišta, najpre se formiraju grupe sa vođama, vrši se kontrola lovaca i ispravnost opreme i oružja.

Lovačku pušku ne može da poseduje neko ko nije prošao lekarski pregled.

-Takođe, neophodne su potvrde o ispunjenosti uslova za dobijanje lovne karte i o nošenju oružja, naravno iz policije, objašnjava Nikola Veljković, upravnik lovišta u Bujanovcu

Da bi lovac mogao da lovi i izađe u lovište mora da bude obeležen, odnosno da nosi fluorescentne prsluke takozvane markere.

Lovci u lovu moraju da budu udaljeni jedni od drugih.

Na negde oko stotinak metara i to da budu na vidnim mestima, a ne u žbunju i u šumi da ne bi došlo do ranjavanja. Puška se nosi obavezno okrenuta ili prema zemlji ili uvis, objašnjava sekretar Jadran Đorđević.

Lovačko udruženje je multietničko i ima 450 članova, Srba i Albanaca, podeljenih u četiri sekcije, a na terenu ih kontrolišu i lovočuvari.

-Lovac mora da ima oružani list, ličnu kartu i dnevnu dozvolu za izlazak za taj dan, što mi pregledamo i potpišemo, ako to nema odstranimo ga iz lovišta i sleduje mu kazna, lovočuvar kaže Svetislav Stanković.

Kazne za nepoštovanje propisa u lovu su od tri do pet hiljada dinara, ukor i isključenje iz lova i lovačkog udruženja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *