Ombudsman: Iz tri opštine na jugu 600 pritužbi

Bujanovac, 11. decembar 2019. Stanovnici opština Bujanovac, Preševo i Medveđa tokom 2019. godine Zaštitniku građana su uputili 600 pritužbi, uglavnom zbog ekonomskih problema, ali i nemogućnosti ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Pritužbe Albanaca se često odnose na prepreke prilikom upisa u biračke spiskove, evidencije njihovog prebivališta, ali i zapošljavanje, loše ekonomska situacija.

-Obraćaju nam se i građani albanske i srpske nacionalnosti. Uglavnom ih tište isti ekonomski problemi, ali postoje specifični problemi vezani za određene nacionalne grupe, rekao je za Betu ombudsman Zoran Pašalić.

Podsetivši da u Bujanovcu, Preševu i Medveđi postoje lokalne kancelarije Zaštitnika građana, Pašalić je  rekao da građani najčešće žele da razgovaraju lično sa ombudsmanom i sa zaposlenima iz institucije kada je u pitanju problem koji zaposleni direktno rešavaju.

-To je nama ukazalo na određene probleme koji se nisu mogli videti iz pisanih obraćanja, a što je najvažnije građani se osećaju sigurnije kada mogu direktno da iznesu problem koji imaju, ukazujući ne samo na institucije, već i na osobe koje su konkretno pogrešile u njihovom slučaju, kazao je on.

Broj obraćanja Zaštitniku građana na nivou cele zemlje u ovoj godini je povećan za oko 15 odsto, a najviše pritužbi se odnosi na socijalno-ekonomske probleme, kao što su socijalna davanja, penzije, neisplaćene plate, doprinosi.

Pašalić je ukazao da se najviše krše socijalo-ekonomska prava, dodavši da je među njima 10 odsto prava koja proističu iz suđenja u razumnom roku, neizvršenja sudskih presuda i prava na pravično siđenje.

-To nam je ukazalo na problem koji građani imaju u postupcima koji se odvijaju pred sudom, zbog toga je i interes institucije Zaštitnik građana bio u tom pravcu. Ono što je suština jeste da građani ne treba da se prilagođavaju institucijama, već obrnuto, rekao je Pašalić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *