OŠ “B. Radičević”: Deca i njihovi nastavnici iz inostranstva oduševljeni Bujanovcem

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. decembar 2019. – Osnovna škola „Branko Radičević“ u Bujanovcu primila je u ponedeljak četrdesetoro osnovaca i njihovih nastavnika iz Španije, Poljske, Rumunije i Turske, sa kojima će se u naredna tri dana pre svega družiti, ali i razvijati kreativnost, učiti jezike i obogaćivati svoje znanje o drugim kulturama, sve u okviru projekta „Motivation III – 21st century students“ koji su osmislili nastavnici bujanovačke škole.

Gosti iz inostranstva dočekani su širom raširenih ruku i otvorenog srca rečima direktora škole Nenad Tasića koji im je poručio „tužno je radovati se sam, zato vam hvala što ste došli danas u našu školu da sa nama podelite ovu radost“.

Ovim je započeo rad na projektu prihvaćenom od strane programa Evropske unije Erazmus +, što je po rečima koordinatorke projekta Maje Antić Jovanov, profesorke francuskog jezika u bujanovačkoj školi, veliko priznanje za OŠ „Branko Radičević“ i fenomenlna prilika za đake.

Uključeni su učenici viših razreda, sa izraženim najrazličitijim interesovanjima, kreativnošću i afinitetima ka stranim jezicima.

-Projekat podrazumeva razmenu učenika i nastavnika između škola iz partnerskih zemalja. Trajaće godinu i po dana, a cilj nam je razmena dobre prakse i ideja, jačanje jezičkih kompetencija, kako đaka tako i nastavnika, i sve radionice koje budemo održali će biti u tom pravcu, rekla je Bujanovačkim profesorka Antić Jovanov.

Po šestoro đaka i četvoro nastavnika iz svake zemlje će, pored aktivnosti u školi domaćinu, u utorak imati radionicu o fotografiji, samopouzdanju i sigurnosti dece u Školi animiranog filma (ŠAF) u Vranju, dok je za sredu planiran boravak u zimskom centru Besna kobila.

Tamo će svi zajedno raditi na kreiranju svojevrsne brošure o ovoj trodnevnoj poseti, čime se završava prva etapa projekta i domaćinstvo bujanovačke škole.

A kakvi su domaćini Bujanovčani najbolje pokazuju reči Ivone Dude, nastavnice iz Poljske, koja je za naš portal govorila i o predrasudama sa kojima su krenuli put Srbije.

-Deca, a pogotovo njihovi roditelji, nisu očekivali ono što smo ovde zatekli, najprijatnije su iznenađeni. Bilo je određenih predrasuda, a sada mogu slobodno da kažem da su deca srećna što su ovde. Od prvog kontakta sa Srbijom i Bujanovcem se susrećemo samo sa lepim gestovima, sa gostoprimstvom i pažnjom. Mi to osećamo, a deca kažu da se ovde u vašoj školi osećaju kao kod kuće. Roditeljima su javili da im je lepo, da je vreme lepo, ljudi fini. Iz ugla nastavnika, mogu da kažem da su se naši domaćini maksimalno potrudili oko organizacije, sve je na najvišem nivou i možemo se posvetiti radu sa decom i uspostavljanju saradnje između nas, rekla je Duda.

Dobrodošlicu je gostima poželeo i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, koji je u svom kabinetu primio nastavnike učesnike projekta i njihove kolege domaćine.

Druženje i zajednički rad nastaviće se u aprilu, za kada je planirano okupljanje u Rumuniji.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *