Dogovoreno otvaranje novog prelaza Miratovac – Lojane između Srbije i Severne Makedonije

Bujanovac, 18. decembar 2019. Srbija i Severna Makedonija potpisale su Sporazum o uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac – Lojane  koji  će zasad služiti samo za lokalni saobraćaj, a tek nakon ispunjenja svih uslova proradiće kao integrisani granični prelaz za međunarodni putni saobraćaj.

Potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog prelaza Miratovac – Lojane i Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, prisustvovali su u utorak, 17. decembra u Skoplju ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije Nebojša Stefanović i Oliver Spasovski, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Po rečima ministra Stefanovića, sporazumi se tiču boljeg i bezbednijeg života građana i dobar su odgovor na rešavanje problema ilegalnih migracija, pomoći će u borbi protiv kriminalnih grupa.

Govoreći o Sporazumu o uspostavlјanju Graničnog prelaza Miratovac-Lojane, Stefanović je istakao da će se njegovim otvaranjem ubrzati transport robe.

-Ovaj prelaz je važan za regionalnu trgovinu. Već smo razgovarali o carinskim olakšicama i ono što je bila ideja i projekat predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste da zajednički radimo na tome da građanima sve bude jeftinije, da budu manje carine i da imamo brži protok ljudi i robe – rekao je Stefanović.

Srbija i Severna Makedonija su avgusta ove godine uspostavile prvu zajedničku graničnu kontrolu između dve zemlje na prelazu Preševo – Tabanovce.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *