Mladi Srbi i Albanci o Bujanovcu na njihov način

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. decembar 2019. Srednjoškolci – Srbi i Albanci iz bujanovačkih škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“ zajedno su osmislili i u utorak izveli svojevrsni performans, odnosno obrazovnu turističku turu „Nevidljive mape Bujanovca“, kojom su se dotakli karakterističnih mesta, događaja i ličnosti ne tako poznatih široj javnosti.

Mladi Bujanovčani su u „Nevidljivim mapama Bujanovca“ na gradskom trgu i parku govorili, pored ostalog, o prvom radio aparatu u svom gradu, prvom triciklu koji su napravili sami meštani, čuvenim „poduhvatima“ starijih generacija lokalnog FK BSK, legendarnim bujanovačkim poslastičarama, ali i mestima poput Bujanovačkog jezera i Bujanovačke banje.                                                                                                                     

Aktivnost je realizovana u okviru projekta „Naš grad, naše škole“ koji u Bujanovcu već tri godine sprovodi Grupa 484 u partnerstvu sa Koordinacionim telom za jug Srbije, a uz podršku Pestaloci fondacije.

-Podatke na osnovu kojih su nastale „Nevidljive mape Bujanovca“ su uglavnom prikupljala sama deca, od svojih roditelja, deka i baki, starijih sugrađana, a na našim radionicama su uz pomoć kreativnog tima Grupe 484 osmislili i kreirali ovu aktivnost. Deca su kroz proces učila,  družila se i zbližavala, rekla je Bujanovačkim Ivana Seratlić iz Grupe 484.

Po njenim rečima, mladi Srbi i Albanci su se na ovaj način susreli i sa ličnostima koji su pozitivan primer u njihovoj zajednici i govore u prilog tome koliko susret različitih kultura obogaćuje jedan grad.

Svoj doprinos dali su i đaci osnovnih škola iz seoskih sredina u opštini, čije su fotografije njima interesantnih mesta iskorišćene za kreiranje „Bujanovačkih razglednica“, koje su deljene sugrađanima.         

-Imali smo mnogo radionica u pripremi naše turističke ture, na kojima smo mogli da čujemo mišljenja ljudi iz naše zajednice, i Srba i Albanaca i Roma. Mi koji smo radili na pripremi smo se zaista zbližili i radili zajednički i pored jezičkih barijera, jer neki od naših vršnjaka Albanaca ne znaju srpski, mi ne znamo albanski, ali smo to prevazišli i napravili nešto na šta sam ponosna, rekla nam je Anđela Trajković iz škole „Sveti Sava“.

Marko Dejković iz vranjske Gimnazije „Bora Stanković“, koji je učestvovao da bi, kako kaže, podržao svoje drugare iz Bujanovca, misli da je „Nevidljiva mapa Bujanovca“ pokazala svima „šta sve ima ovaj grad“. 

-Najvažnije je bilo druženje, ali smo istovremeno pokazali kako mi vidimo Bujanovac i njegove čari. Meni je najzanimljiviji bio taj tricikl, prvi od Niša do Skoplja, kaže Marko.

A da deca i njihovi pratioci tokom ture iz prve ruke okuse “čari” Bujanovca, koje je Marko pomenuo, postarale su se poslastičarnice iz centra grada koje su na otvorenom poslužile ono zbog čega su s pravom dobile svoje mesto u “Nevidljivoj mapi Bujanovca”.

     

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *