Bujanovčani slave Svetog Nikolu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. decembar 2019. Koliko pravoslavnih domova u Bujanovcu slavi sve ostale svece kao krsnu slavu toliko je onih koji slave Svetog Nikolu, pa se danas na Nikoljdan u gradsku crkvu Svetih apostola Petra i Pavla na svetu liturgiju i rezanje slavskih kolača sjatilo mnoštvo Bujanovčana.

-Nešto manje od 300 domaćinstava u Bujanovcu slavi Svetog Nikolu, to je ubedljivo najzastupljenija krsna slava u našem narodu – rekao je za naš portal paroh bujanovački protojerej Mićo Zelenović.

Pretpostavka je da je Sveti Nikola, kako objašnjava otac Mićo, najčešće biran za zaštitnika srpskih domova zbog toga što su naši preci na dan krsne slave primali sveto krštenje.

-Praznik Svetog Nikole se pada pred praznik rođenja Gospoda Boga i spasa našega Isusa Hrista i verovatno su se preci naši pripremali za Božić krštavajući se na ovaj veliki dan, te otuda najviše krsnih slava upravo na Nikoljdan – kaže bujanovački paroh.

Kako običaji nalažu u crkvu su Bujanovčani doneli slavski kolač, crveno vino i žito.

-Slava je ono što nas čini onim što jesmo – Srbi, Bujanovčani, domaćini. Dok je slave biće i nas – kaže Miloš Stojanović Semka, dok čeka na rezanje kolača.           

Za Slavoljuba Stošića Cvajka Nikoljdan je dan radosti i sreće u kući i prilika za lepe trenutke u krugu porodice i prijatelja.

Bujanovačke svima koji slave žele da Svetog Nikolu provedu u miru, sreći i ljubavi.

 

     

 

     




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *