Građane Bujanovca ne zanima kako se troše njihove pare

Piše: N. Stevanović

U amfiteatru samo ljudi iz opštine i JP

Bujanovac, 23. decembar 2019. -Javnoj raspravi o budžetu opštine Bujanovac za 2020. godinu, održanoj u subotu uveče na Ekonomskom fakultetu, prisustvovalo je svega tridesetak građana, i to uglavnom zaposlenih u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima.

Opština Bujanovac je kao i prethodnih godina ispunila zakonsku obavezu organizovanja javne rasprave o najvažnijem dokumentu za funkcionisanje lokalne samouprave, ali od uključivanja građana u proces kreiranja budžeta, što bi trebalo da bude primarna svrha, nije bilo ništa.

Na događaju nije bilo građana zainteresovanih za to kako će se trošiti njihov novac, ali ni opozicije.

Zbog neobaveštenosti ili nezainteresovanosti onih kojima bi trebalo da je namenjena, javna rasprava i o ovom budžetu se svela na puku formalnost – obraćanje predsednika opštine Šaipa Kamberija i načelnika opštinskog Odeljenja za finansije Bobana Pavlovića.

O predlogu budžeta, usvojenog od strane Opštinskog veća dan ranije, prvi čovek opštine je ponovio da bi iznosio više od 1,06 milijardi dinara da lokalnoj samoupravi nije uskraćeno pravo naplate takse za korišćenje javnih površina Elektrodistribuciji u iznosu od 68 miliona dinara, ali i da 29 miliona, koji se takođe na ime takse naplaćuju Simpu, nije konvertovano u akcije Opštine u ovoj kompaniji.

-Imajući u vidu da nismo želeli da zadiremo u džep građanima, odnosno povećavamo namete, poreze i takse u nadležnosti lokalne poreske administracije, budžet je ovakav i smatram da je u okvirima mogućeg i ostvarivog – kazao je Kamberi.

Govoreći o pojedinostima i glavnim karakteristikama dokumenta, načelnik Pavlović je naglasio da izdvajanja za školstvo od oko 22 odsto budžeta Bujanovac svrstava u red opština koje procentualno opredeljuju najviše novca za obrazovanje.

Za infrastrukturne projekte planirano je 100 miliona dinara, uz još 110 miliona iz Koordinacionog tela za tzv. kapitalne projekte.

Rashodi za finansiranje javnog sektora, direktne i indirektne korisnike budžeta prelaze 300 miliona dinara.

Subvencije za poljoprivredu su planirane u iznosu od 29,5 miliona dinara, podsticaji za preduzetnike iznose 8 miliona, sportski klubovi će biti podržani sa ukupno 9,1 milion dinara, mediji  sa 5 miliona, a za Nacionalni savet Albanaca je izdvojeno 5 miliona dinara.

Novac za finansiranje stručne prakse je udvostručen na rekordnih 40 miliona dinara.

S obzirom da je 2020. izborna godina za sprovođenje lokalnih izbora je planirano 5 miliona dinara, a razlika u odnosu na ovogodišnji budžet je primetna i na poziciji javnog pravobranilaštva, koja je uvećana za 14 miliona dinara kojima će se pokrivati očekivani troškovi od izgubljenih sudskih sporova.

Predlog budžeta će se već u ponedeljak naći na dnevnom redu sednice SO Bujanovac.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *