Usvojen budžet Bujanovca za 2020. godinu

Piše: N. Stevanović

Ostavljamo čist račun: Kamberi

Bujanovac, 23. decembar 2019. – Vladajuća većina u Skupštini opštine Bujanovac usvojila je budžet opštine za 2020. godinu u iznosu od 1,06 milijardi dinara, i koji je od strane predstavnika vlasti  je okarakterisan kao razvojni, dok ga opozicija ocenjuje kao „izborni“.

Iznos planiranih sredstava na prihodnoj strani   gotovo je identičan budžetu za 2019. godinu, a u istom iznosu su predviđeni i rashodi.

Od 110 miliona dinara iz Koordinacionog tela, kojima će se finansirati takozavni kapitalni projekti u opštini Bujanovac tokom sledeće godine, 76 miliona je opredeljeno za projekte u sredinama u kojima žive Albanci, za srpsku zajednicu je izdvojeno 16 miliona, a za zajedničke projekte 18 miliona.

Ovakvom raspodelom je ispunjeno obećanje opštinskih vlasti da će Albancima biti vraćeno 20 miliona dinara prebačenihposlednjim rebalansom aktuelnog budžeta na investicije u infrastrukturu u područjima u kojima žive Srbi.

Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić je ponovio da se novac za investicije opredeljuje u utvrđenom odnosu 60:40 u korist albanske zajednice zajedno sa Romima.

Govoreći o budžetu predsednik opštine Šaip Kamberi je ocenio da je planiran u skladu sa potrebama građana, apostrofirajući izdvajanja od 22,5 odsto ukupnih rashoda za školstvo u opštini, zatim 210 miliona dinara investicija u infrastrukturne projekte, od kojih je 100 miliona iz sopstvenih sredstava lokalne samouprave.

Odbijeni predlozi opozicije

Sa ocenom prvog čoveka opštine se nisu složili opozicioni odbornici Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS).

Transfer stanice nema u budžetu zato što će Vlada Srbije preko resornog ministarstva preuzeti obavezu finansiranja ovog projekta te nije bilo potrebe opterećivati opštinsku kasu, dodao je Kamberi

Za prvopomenute budžet je izborni i planiran je za zadovoljavanje potreba stranaka u vlasti koje, kako je rečeno, na novac svih građana gledaju kao na plen, dok su naprednjaci uputili niz zamerki na raspodelu sredstava, pre svega za poljoprivredu i Dom zdravlja, izdvajajući 40 miliona dinara opredeljenih za finansiranje stručne prakse kao nepotrebni i nesvrsishodni izdatak, koji neće rešiti niti jedan problem u opštini.

Midrag Milković, odbornik koalicije oko SNS je postavio pitanje transfer stanice, odnosno razloga zašto ovog projekta nema u budžetu za 2020. godinu.

Odbacujući primedbe kao “potpuno neosnovane”, Kamberi je rekao da nema govora o „izbornom budžetu i podeli plena“, u prilog čemu govori činjenica da se planira da se, kako je naglasio, sve obaveze izmire kako bi se ostavili čisti računi bilo kojoj opciji koja nakon redovnih izbora 2020. bude vodila opštinu.

Udvostručavanje novca za stručnu praksu na 40 miliona dinara je obrazložio realnom potrebom, s obzirom da je 260 mladih zainteresovano za usavršavanje na račun lokalne samouprave.

-Za Dom zdravlja je 10 miliona sasvim dovoljno jer ćemo svakako nastaviti sa praksom davanja saglasnosti za angažovanje lekarskog i drugog osoblja na određeno vreme, kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva za adekvatnom zdravstvenom zaštitom – kazao je Kamberi.

-Transfer stanice nema u budžetu zato što će Vlada Srbije preko resornog ministarstva preuzeti obavezu finansiranja ovog projekta te nije bilo potrebe opterećivati opštinsku kasu, dodao je Kamberi.

Svi predlozi opozicije, koji su se uglavnom ticali prebacivanja sredstava predviđenih za stručnu praksu na pozicije za podsticaje preduzetnicima i Doma zdravlja, odbijeni su.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *