Vjosa Osmani: Spremni smo za sporazum sa Srbijom, ali bez razmene teritorija

Bujanovac, Priština, 24. decembar 2019. (Foto FB)- Zamenica predsednika Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo spremno da postigne sporazum sa Srbijom, ali se protivi razmeni teritorija i promeni granica, prenosi prištinska Koha.

Osmani naglašava da je Kosovo spremno za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom ali dodaje da su “protiv razmene teritorija, podele Kosova ili drugih načina promene granica, jer to ne bi samo ugrozilo teritorijalni integritet Kosova već i njegovu državnost”.

-Teritorija je jedan od ključnih elemenata države. Protiv ove ideje borili smo se dve i po godine kada je predsednik Srbije tajno razgovarao o toj ideji sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Može da razgovara sam sa sobom i nastavi da sanja. Ali s ovom vladom, bez obzira ko na tome bude insistirao, takve ideje će nestati, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, kao i devedesetih, Srbiju ne zanima narod, već samo njihova teritorija.

-Vreme je da Srbi na Kosovu shvate da smo mi politički lideri koji zastupaju njihove interese. Želimo da živimo na Kosovu gde se osećaju sigurno i mogu da žive uspešne živote, „rekla je Osmani za austrijski „Der Standard“.

Ona smatra da albanski i srpski građani u Mitrovici nisu imali koristi od dijaloga do sada u ovih šest i po godina, i dodaje da bi to trebalo promeniti.

-Ljudima treba objasniti da je važno da se na kraju postigne dogovor sa Srbijom. Sporazumi mogu da integrišu ljude na Kosovu, omoguće im da žive zajedno i stvaraju ekonomski prosperitet, rekla je  kandidatkinja DSK za kosovskog premijera Vjosa Osmani.

Ona veruje da  će dogovor sa Srbijom biti postignut “ukoliko međunarodna zajednica prestane da tretira Vučića i Srbiju kao razmaženo dete Evrope”.

-To je zemlja koja destabilizuje ostatak regiona i ne treba je nagrađivati otvaranjem pregovaračkih poglavlja sve dok ne doprinese dobrosusedskim odnosima. EU mora prihvatiti realnost da je Srbija pod Vučićevim vođstvom Rusiju približila mnogo bliže nego što je to bilo ranije. Ekonomski, politički i vojno , rekla je ona.

Osmani je rekla i da će suspendovati penzije za lažne ratne veterane OVK.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *