Simpo oštetio Opštinu Bujanovac za 110 miliona dinara

Prvih 10 akcionara Simpa po broju akcija (foto crhov.rs)  

 

 

 

 

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. decembar 2019. (naslovna foto: Simpo.rs) – Opština Bujanovac ove godine je morala da se odrekne planiranog prihoda od 28,7 miliona dinara od Simpa na osnovu poreza na zarade, koji se sa republičkog nivoa transferuje lokalnoj samoupravi, nakon što je Vlada Srbije donela uredbu kojom se potraživanja konvertuju u akcije u ovoj kompaniji.

Održavanje Simpa u životu od strane države koštalo je do sada Bujanovac oko 110 miliona dinara jer je identična konverzija naložena i 2014. godine, tada u iznosu nešto većem od 80 miliona dinara.

Poređenja radi, i da bi se bolje videlo o kolikom se novcu radi, budžet Bujanovca za 2020. usvojen je na 1,06 milijardi dinara, od čega su za preduzetnike, sport i medije predviđena 22 miliona dinara, a za kapitalne investicije 100 miliona.

-Jula meseca smo dobili dopis od Vlade Srbije kojim smo obavešteni da je potrebno da donesemo odluku o konverziji potraživanja za period od 31. decembra 2017. do 19. aprila 2018.  što smo i učinili – kaže za Bujanovačke Boban Pavlović, načelnik Odeljenja za finansije u Opštinskoj upravi Bujanovac.

Zamenom duga od ukupno 110 miliona dinara za akcije lokalna samouprava je postala vlasnik, po Pavlovićevim rečima, od 2,5 do 3 odsto kapitala Simpa.

Ovaj „ulog“, međutim, može biti unovčen samo eventualnom prodajom vranjske kompanije, čija je, primera radi, akcija na Beogradskoj berzi u utorak (24. decembar) vredela 525 dinara, ali se njima ne trguje.

Vrednost kompanije ilustruje podatak da je istog dana akcija druge firme  iz Vranja – Alfa Plam A.D. vredela 27.202 dinara,  a Jumka 2.100.

Najviše akcija u Simpu, gotovo 23 %, ima Fond za razvoj RS (kompletnu vlasničku strukturu Simpa pogledajte OVDE)

Pavlović je napomenuo da je istovetnu konverziju potraživanja u akcije bujanovačka opština pre nekoliko godina morala da sprovede i u slučaju lokalne Gumoplastike.

Od početka 2019. godine ova fabrika je ponovo u stečaju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *