Mustafa: Srbija da se ugleda na Crnu Goru

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. decembar 2019. -Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa poziva državu Srbiju da se ugleda na Crnu Goru koja je usvojila Zakon o nacionalnim simbolima kojim se, kako kaže, manjinama garantuje pravo da izaberu i koriste nacionalne simbole i obeležavaju praznike bez diskriminacije.

Nazivajući način razmišljanja u Srbiji „nacionalističkim i fašističkim“, Mustafa navodi da „dok Srbija pretenduje evropskim demokratskim vrednostima, zapravo radi sve suprotno zabranjujući upotrebu nacionalnih simbola,diskriminišući svaku različitost i sve što nije srpsko“.

-Nemali broj Albanaca iz Doline  ne može živeti u svojim rodnim mestima zbog podizanja albanske nacionalne zastave. Mnogi se suočavaju sa sudskim postupcima. Sva ova politika u ime vladavine zakona zapravo je politika progona drugih – kaže Mustafa u objavi na FB.

Govoreći o domaćem zakonu kojim je predviđeno da se zastave nacionalnih manjina bar u detalju moraju razlikovati od zastava matičnih država, on je pozvao državne organe Srbije da slede primer Crne Gore, jer, po njegovim rečima, nije na državi da određuje identitet različitih nacionalnih zajednica.

-Mogućnost da neki albanski politički entitet u Dolini može imati „hrabrosti“ da promeni nacionalnu zastavu naneo je nepopravljivu štetu samim otvaranjem te teme. Zato ih pozivam da zaustave ovu kampanju i ne daju takva uveravanja međunarodnoj zajednici – navodi Mustafa.

Po njegovim rečima, primer iz Crne Gore pokazuje da „kada smo ujedinjeni nemoguće može postati moguće“.

Crnogorski parlament je prošle nedelje usvojio Zakon o nacionalnim simbolima koji omogućava fizičkim licima na javnom mestu ističu ili upotrebljavaju zastavu, grb ili simbol druge države bez sankcionisanja.

Ova odredba zakona doneta je na predlog potpredsednika Skupštine i poslanika koalicije „Albanci odlučno“ Gencija Nimanbegua.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *